AUDIO | HIV SIDA


HIV, SIDA, tineri, lumînări, Ungheni
Imagine:adevarul.ro

La 15 mai, la Ungheni un grup de tineri îmbrăcați în maiouri albe și cu panglica simbol la piept au aprins lumînări cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Persoanelor Decedate de SIDA.
Pentru prima oară un grup de tineri organizează la Ungheni o asemenea manifestare de anvergură. Tinerii s-au adunat mai întîi lîngă cinematograful „Patria”, de unde,  în marș, au traversat artera principală a orașului pînă în piața primăriei, unde a fost improvizată în proporții enorme panglica roșie ce simbolizează avertismentul  STOP SIDA, pe care au fost instalate cîteva zeci de lumînări. După  ceremonia de comemorare tinerii au aprins lumînările, au făcut schimb de opinii, juriul a apreciat materialul ilustrativ confecționat de voluntari.
Curiozitatea i-a făcut pe mulți trecători să se apropie și astfel manifestarea cu fiecare minut prindea nou contur. Tuturor li s-a înmînat materiale informative despre numărul bolnavilor pe glob, în republică, despre condițiile în care se poate de infectat cu HIV și situațiile cotidiene cînd infectatul din preajmă nu prezintă pericol. Scopul manifestării a fost transparent – de a sensibiliza publicul asupra unei probleme ce devine tot mai acută în raionul nostru. Despre proporțiile ei a vorbit medicul de la Centrul de sănătate  Tudor Leva, a cărui dezvăluiri despre numărul de bolnavi din oraș și raion a pus cugetul ascultătorilor  pe foc fierbinte.
[audio:HIV SIDA.mp3]
Manifestarea a fost organizată de medicul Igor Obadă și ONG „Vis Vitalis„. În discuție cu elevii participanți la manifestare, cu părinții lor ce se aflau printre ascultători, am desprins îngrijorarea față de ritmurile implacabile de creștere a numărului de infectați din raion și lipsa de măsuri efective de prevenire a bolii.
Timofei Blănaru
Radio Moldova


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *