Câți suntem, de fapt, în Republica Moldova? Biroul Național de Statistică a revizuit datele

La începutul anului 2019, în Republica Moldova trăiau 2 milioane 681 mii 735 de persoane cu reședință obișnuită. 52,4% erau femei și 47,6% – bărbați.
Notă: Sintagma „reședință obișnuită” se referă la persoanele care au trăit în Republica cel puțin 9 luni în anii de referință.
Cifrele respective au fost oferite de Biroul Național de Statistică (BNS) în cadrul unei prezentări publice a numărului revizuit al populației Republicii Moldova, transmite IPN.
Vitalie Valcov, directorul general al BNS, a precizat că au fost două impedimente care au făcut ca datele recensământului din 2014 să nu fie exacte.
Potrivit acestuia, fluxul migrațional internațional nu poate fi măsurat cu exactitate, pentru că Republica Moldova nu își controlează în totalitate frontierele. În plus, există problema celor care au două sau mai multe cetățenii. „Sunt persoane care ies din țară cu pașaportul unei țări, apoi intră în țară cu alt pașaport”, a explicat Vitalie Valcov.
Valentina Istrati, șefa Direcției recensăminte a BNS, a precizat că la baza revizuirii au fost datele de la ultimul recensământ, numărul de nașteri și cel al deceselor, precum și migrația netă internațională nedeclarată. Potrivit ei, BNS a reușit să revizuiască cei mai importanți indicatori demografici cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, Agenției Servicii Publice și al Poliției de Frontieră.
La 1 ianuarie 2018, conform estimărilor BNS, populația Republicii Moldova constituia 2 milioane 730 mii 364 persoane.
În 1991, când a fost proclamată independența Republicii Moldova, numărul populației era de 4 milioane 364 mii 77 locuitori. De atunci, numărul populației a scăzut constant.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *