E BINE DE ȘTIUT. Cum puteți ține țînțarii la distanță? 12 metode eficiente
Ţânţarii și-au făcut apariția, iar disconfortul e din ce în ce mai mare. Cum să-i ții departe? Iată câteva metode destul de eficiente.
1. Beţişoare parfumate lumânări ori frunze de nuc
Mirosul emanat de frunzele de nuc arse goneşte ţânţarii. Acelaşi efect îl au beţişoarele parfumate, dar și lumânările parfumate. Fumul incolor emanat nu este deloc pe placul țânțarilor. Ar mai fi o metodă: dacă vă place mirosul de cuişoare, presărați zilnic într-un recipient puţin ulei esenţial şi veți scăpa de micile bâzâitoare.
2. Bicarbonat şi ulei de măsline
Amestecați o linguriţă de bicarbonat cu 4 linguri de ulei de măsline, după care adăugați jumătate de litru de apă. Pulverizați de mai multe ori pe zi, până la dispariţia insectelor.
3. Ulei esenţial de muşcată
Uleiul esenţial de muşcată e un excelent repulsiv pentru ţânţari. Amestecați o picătură de ulei esenţial de muşcată cu 10 picături de ulei vegetal şi aplicați pe zonele expuse ale corpului.Atenţie: uleiul esenţial de muşcată e interzis în timpul sarcinii şi alăptării.
4. Plante aromatice
Măghiran, mentă, cimbru, busuioc, mărar… Iată lista plantelor aromatice pe care vă puteți baza pentru a scăpa de vizitatorii nepoftiţi. E o adevărată armată vegetală împotriva „invadatorilor”.
5.Lămâile
Tăiați câteva lămâi în patru. Puneți-le în zona în care vă aflați. Mirosul astringent emanat de lămâi ține țânțarii la distanță.
6. Usturoi
Pe vremuri, usturoiul era folosit pentru alungarea strigoilor, astăzi îl puteți utiliza pentru a alunga țânțarii. Amestecați bine 4 căței de usturoi cu câteva linguri de apă. Ideal ar fi să folosiți un blender. Treceți amestecul printr-o strecurătoare. Aveți nevoie doar de lichid, pe care să-l amestecați cu 3 litri de apă. Amestecul obținut îl pulverizați în zonele în care știți că se înmulțesc și își trăiesc veacul. Nu este indicat să folosiți această metodă în casă, pentru că încăperile vor mirosi destul de urât.
7. Apelați la câteva trucuri
a) Purtați haine mai închise la culoare, deoarece ţânţarii sunt atraşi de culorile deschise. Chiar dacă pe perioada verii textura hainelor nu e suficient de rezistentă pentru a împiedica înţepătura, culoarea acesteia s-ar putea să reducă considerabil numărul de bubiţe roşii de pe piele;
b) Dimineaţa devreme şi seara ţânţarii sunt foarte activi. Evitați să ieșiți afară în această perioadă;
c) Evitați parfumurile şi mirosurile dulci, florale sau exotice, deoarece acestea atrag ţânţarii ca un magnet.
8. Produse din comerţ
La ora actuală, există numeroase produsuri contra țânțarilor, pe care le puteți găsi în farmacii, în magazinele de profil. Spray-urile sunt foarte utile. Ajută pentru a ține țânțarii departe.
9. Plase la geam
Plasa împotriva insectelor e varianta clasică şi de departe cea mai sigură. Din momentul în care a fost instalată, puteți dormi liniştit având siguranţa că ţânţarii nu vor mai apărea în jur.
10. Sistem cu ultrasunete
Sistemul cu ultrasunete este o soluţie non toxică împotriva insectelor. Pe piaţă există numeroase variante atât pentru interior, cât şi pentru spaţii largi. Ultrasunetele nu pot fi detectate de urechea umană, însă sunt suficient de fine pentru a alunga insectele din zona respectivă.
11. Lampă cu ultraviolet
Insectele sunt atrase de razele ultraviolet (UV) şi electrocutate ulterior. Unele modele sunt dotate cu un ventilator pentru a atrage mai repede insectele. Aparatul e uşor de curăţat şi de întreţinut.
12. Nu lăsați apa să se adune în preajma casei
Apa stătută este mediul propice de dezvoltare pentru țânțari. Deci, dacă vreți să aveți o vară liniștită, fără țânțari în preajmă, scăpați de orice recipient în care s-a adunat aăa de ploaie, de exemplu.
6 Comments
👀
Jó tudni
Ardei iuti tinuti in otet citeva zile , dupa acia strecurati borcanul si puneti otetul intr-osticla sprai ,si dati citeva spreiur in jurul curti si nu o sa mai aveti probleme cu tintari , repetati de mai multe ori l-a nevoie si este organic !
Noi am incercat zat de cafea, ars pe un suport de metal, aluminium foil…Functioneaza
ardeți cofraje de oua in zona pe care doriți sa o protejați de tintari
Cea mai sigura metoda ; prinzi tantarul cu palma, il strangi usor pana deschide trompa si ii arunci pe ea otrava, dupa aia ai scapat de el definitiv .