Torbele cusute de tineri cu dizabilități de la Centrul ”Dorința”. De ce ar mai avea nevoie tinerii de aici
Chiar dacă sunt tineri cu nevoi speciale, se simt utili. Asta, pentru că alături le este Asociația de Sprijin a Copiilor și Tinerilor cu Dizabilități “Dorința” din Călărași.
În ziua în care i-am vizitat, pe 18 martie, câțiva dintre ei lucrau la bucătărie, în încercarea de a coace un chec de post, pe care să-l împartă mai apoi cu toți colegii lor. Pe chipurile lor se putea citi bucuria de a se simți utili.
Ceilalți erau întrenați în alte activități. Pe Elena am găsit-o la o mașină de cusut nou-nouță. Tocmai începuse a coase o torbă. Ne-a zis că-i place activitatea și se bucură când vede că-i ies bine lucrările.
De altfel, torbele, lucrate cu gust și finețe de Elena, își caută cumpărătorii. Un apel în acest sens a făcut recent Alina Andronache, autoarea proiectului ”Vlogul unei mame feministe”, angajată a Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.
Pe de altă parte, Rodica Stratan, director executiv al AO “Dorința”, a precizat: “Ne-am pomenit că interesul beneficiarilor în ale croitoriei este mare, iar o singură mașină de cusut s-a dovedit a fi insuficientă. Ne-am gândit că din banii adunați din vânzarea torbelor am putea să mai achiziționăm măcar o mașină de cusut”.
Dânsa a mai spus că intenționează, în ajun de Paști, să lărgească spectrul de articole cusute de beneficiari, realizând fețe de masă, șervețele, pernuțe decorative.
”Aceste ateliere practice sunt destinate pentru incluziunea în câmpul muncii a beneficiarilor, mai ales în condițiile în care majoritatea dintre ei au dizabilități severe, locuiesc în sate și nu au alte posibilități de a-și dezvolta capacitățile sau de a practica vreo activitate la ei acasă”, a explicat directoarea.
Cei care vor să-și achiziționeze torbe cusute de tinerii de la AO “Dorința” sunt bineveniți la ei în atelier. O torbă costă 80 de lei și, așa cum zic ei, reprezintă o sursă sigură de luptă împotriva deșeurilor nereciclabile.
Informații suplimentare puteți afla la telefonul 079792098 – Rodica Stratan
De notat că mașina de cusut pe care o au la Centrul ”Dorința” a fost achiziționată, grație proiectului “Parteneriate locale pentru facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene,
Tot grație acestui proiect, au fost achiziționate și două calculatoare. Astfel, 25 de beneficiari din cei 40 ai centrului au parte de noi oportunități, participând aproape zilnic, la ateliere practice de croitorie, culinărie, tehnologii infomaționale și dezvoltare personală.
Centrul ”Dorința” din Călărași este o organizație care are grijă de copiii și tinerii cu dizabilități. De 16 ani oferă servicii pentru dezvoltarea abilităților de viață independentă, incluziunea școlară, antreprenoriat social etc.
Doina Harea
Lasă un răspuns