Izabella. Europa renunță. Moldova – în fruntea unui top
Știați că Republica Moldova se situează, la ora actuală, pe locul doi în Europa după suprafața plantată cu viță de vie ”Izabella”?
”E de bine sau e de rău?”, am întrebat specialiștii în domeniu.
”Nu-i nici de bine, nici de rău. Este situația reală, pe care o avem la moment. Aceste plantații, în mare parte, au fost formate de generațiile anterioare. Acum nu se mai plantează acest soi de viță de vie. De aceea, cu timpul, ele vor dispărea”, a spus Violeta Bodrug, … la fabrica de vin din Ungheni, după care a accentuat: ”Nu cred că e un motiv de mândrie”.
Și Gheorghe Pulbere, tehnolog la fabrica de divinuri din Călărași, e de aceeași părere. ”Nu-i însă nimic de rău că avem încă multe plantații de acest soi”, a specificat dânsul.
Dorin Budeanu, specialist la Camera de Comerț și Industrie, filiala Ungheni, a fost și mai împăciuitor. ”Oamenii noștri preferă ”Izabela” și, deci, dacă este cerere, este și ofertă”, a spus dânsul.
” Izabella” sau, cum i se spune în diferite regiuni, ”Căpșuna”, ”Căpșunica”, ”Lidia”, are origini americane. Soiul respectiv a fost obținut cu peste 200 de ani în urmă, în Carolina de Sud. În Europa a fost adus în secolul al XIX-lea și a cunoscut o răspândire impresionantă.
Popularitatea acestui soi se datorează rezistenței sale la boli, dăunători și la ger. Se înmulțește foarte ușor și poate fi cultivat în zone în care alte soiuri, pur și simplu, nu rezistă.
Vinul din ”Izabella” este considerat de specialiști de calitate inferioară, dar aroma sa și alcoolizarea slabă îl mențin în preferințele multora, fiind încă prezent pe mesele moldovenilor la diverse sărbători.
De notat că, la ora actruală, în majoritatea țărilor europene înmulțirea acestui soi este interzis prin lege. Totuși, se întâlnește prin multe gospodării.
Lasă un răspuns