Noaptea de Sânziene pe malul iazului din Leordoaia
Deja al 16 -lea an consecutiv, Sânzienele sunt sărbătorite la Călărași cu mult fast. Pe malul lacului din Leordoaia, unul dintre cel mai pitorești locuri din comuna Hîrjauca, are loc Festivalul Sânzienelor. Însăși natura te predispune la sărbătoare.
Startul festivalului a fost dat în seara de 8 iulie. La ora 19.00, când soarele se pregătește să apună, drapelul festivalului se ridică în sus. E un drapel de culoare galbenă, pe care sunt plasate emblemele colectivelor artistice carte participă la festival. A fost interpretat și imnul festivalului – celebra baladă ”Cât trăim pe-acest pământ” pe versurile lui Nicolae Dabija, muzică: Tudor Chiriac.
Oaspeții au fost întâmpinați cu muzică, dansuri, flori. A fost prezentată și o paradă a portului popular, nelipsită de altfel de la astfel de evenimente.
”A fost frumos, chiar spectaculos, cu foarte multă lume, lume care a venit să simtă această sărbătoare”, a menționat Tatiana Popa, directoarea muzeului ”Casa Părintească” de la Palanca, organizatoarea evenimentului.
Și, pentru ca sărbătoarea să fie mai plină, au participat și meșteri populari, și colective artistice din întreaga republică.
A urmat apoi cel mai așteptat moment – ritualul cununilor pe apă. Fetele nemăritate, an de an, culeg flori din împrejurimi, împletesc cununi și le aruncat în lac, ca să afle dacă se vor mărita sau nu în anul curent.
”Tradițiile au fost respectate ca niciodată, ceea ce visam eu dintotdeauna”, a făcut o remarcă Tatiana Popa, după care a specificat: ”Pentru prima dată, a fost făcut un rug imens, în jurul căruia s-a dansat hora bărbaților”. Potrivit tradiției, acesta este un rug de purificare, de apărare, mai ales că în foc se pun și flori aromate.
Hora mare a durat până în zori.
A fost o adevărată sărbătoare, organizată de muzeul ”Casa Parintească”, în parteneriat cu primăria Hîrjauca şi Direcția Cultura și Turism Călărași.
Lasă un răspuns