Nu credeți că e nevoie de sânge proaspăt?

Haideți să vorbim despre expoziția ”Fabricat în Moldova”. Doamne, ce frumos mai sună! Și, tocmai când guvernarea ne asigura că, în sfârșit, a dat stabilitatea peste noi, expoziția cu pricina a fost mai tristă ca oricând: producători mai puțini, lume mai puțină. Până și oficialitățile parcă au fost pe aici, parcă nu au fost.
Am urmărit cu atenție ce s-a produs acolo. Am văzut zeci de fotografii. Aceleași fețe, aceleași produse. Aproape nimic nou. Eu, personal, deja îi știu pe de rost pe veșnicii producători din regiunea noastră, care vor spune: ”Totdeauna gata!” la orice apel. Nu e rău deloc. Slavă Domnului că-i avem și că nu refuză măcar ei să participe la astfel de expoziții. În caz contrar, ne-am prăpădi.
Totuși, tare aș fi vrut să văd și fețe noi. Mult mai multe fețe noi! Mi-aș fi dorit să văd zeci de produse noi. Să văd participanți interesați de a-și promova afacerea, de a-și promova produsele, de a discuta la modul cel mai serios, sincer și deschis, despre viitorul antreprenoriatului în Republica Moldova.
Nu s-a întâmplat.
” Consider că, în realitate, Guvernul acordă foarte puţină atenţie producătorilor autohtoni. O astfel de impresie mi-a lăsat-o și expoziţia ”Fabricat în Moldova” din acest an, unde au fost prezenţi mai puţini producători, chiar şi de produse alimentare, decât în anul trecut”, a postat pe pagina sa de facebook Zinaida Greceanîi, fost prim-ministru, specialistă în domeniul economic-financiar. Nu sunt o adeptă a dânsei. Dimpotrivă. Dar cred că aici are dreptate.
Are dreptate și când afirmă: ”Este o dinamică negativă. Se simte necesitatea de a intensifica prezenţa producătorilor autohtoni la o astfel de expoziţie, iar statutul acesteia ar trebui să fie la un nivel mai înalt”.
Ce se întâmplă? Sau nu mai avem și alți antreprenori gata să iasă în față cu produsele lor, ori cei care se includ în organizarea unor astfel de evenimente s-au cam plictisit?
Cum să nu te plictisești să faci una și aceeași de ani și ani? Expoziția ”Fabricat în Moldova” a ajuns deja la ediția a XVI-a. Poate că e cazul de schimbat câte ceva?
Dar, dacă nu suntem în stare să schimbăm – în bine! – atunci  poate ar trebui să renunțăm la astfel de evenimente ce scot la iveală impotența organizatorilor, dar și a oamenilor de afaceri de la noi.
Nimeni nu mai vrea să facă nimic. Ne-am afundat într-o stabilitate absolută. Sau stagnare?
Nu e bine deloc. O înțelege foarte multă lume. Tot mai multă lume. Deznădejdea îi cuprinde. Tot auzi, în stânga și în dreapta, că oamenii vor să lase totul și să plece. Oriunde. Chiar dacă nu-i așteaptă nimeni, ei sunt siguri că acolo le va fi mai bine.
Trebuie să recunoaștem: ne cotilim la vale, în hău. Tot mai repede, tot mai sigur. O dovadă în plus a fost și expoziția ”Fabricat în Moldova” din acest an. Urmează ”Businessmanul anului” – peste tot , în fiecare raion. Și din nou vom vedea aceleași fețe, și din nou vom auzi aceleași nume. Nu credeți că e nevoie de sânge proaspăt?


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *