Flori pentru evrei, victime ale Holocaustului

Angajați ai Primăriei Călărași, ai Muzeului de Istorie și Etnografie au mers, pe 27 ianuarie, de Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, la monumentul înălțat în memoria celor peste 200 de evrei, locuitori ai orașului Călărași, uciși mișelește de forțele fasciste în anul 1941.
A fost o premieră, când, în această zi, conducerea orașului a depus flori la acel monument.
Lor li s-a alăturat și un grup de elevi de la Liceul ”Mihail Sadoveanu”. Mai mult ca atât, în liceu s-a desfășurat Săptămâna ”Pentru pace contra genocidului”, consacrată victimelor Holocaustului. ”Este deja al treilea an, când organizăm astfel de activități”, a făcut o precizare Maria Gorincioi, profesoară de istorie.
”Se știe că la Călărași au locuit mii de evrei. Anume ei au contribuit la dezvoltarea orașului. De aceea cred că este bine ca și copiii să fie implicați în astfel de activități, pentru că, dacă nu-ți cunoști istoria, nu-ți cunoști nici localitatea”, a punctat și viceprimarul Victor Ambroci.
Referindu-se la comemorarea victimelor Holocaustului, dânsul a recunoscut că, în acest an,  au mers să depună flori la monument la inițiativa angajaților muzeului din localitate. ”Anterior, mergeam acolo în ziua de 9 mai. În acest an ni s-a propus să mergem chiar în ziua în care sunt comemorate victimele Holocaustului, ceea ce consider că e o inițiativă foarte bună”, a subliniat viceprimarul.
Până în anii 80 ai secolului trecut, circa 80 la sută din populația orașului Călărași era constituită din evrei. Monumentul dedicat memoriei victimelor Holocaustului, înălțat în sectorul Vătămăneasa, pe locul unde au fost înmormântați evreii uciși, a fost reconstruit în 2011, la inițiativa primăriei, cu contribuția financiară a evreilor rămași în Călărași.
Potrivit Marianei Iurcu, ghid-custode la Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași, în prezent, la Călărași au mai rămas vreo cinci familii de evrei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *