In memoriam. Nina Ermurachi acasă la ea
Nina Ermurachi, cea care a încântat publicul, zeci de ani, cu romanțe și cântece populare, interpretate într-un mod cu totul aparte, a părăsit scena acestei lumi. S-a stins din viață în noaptea spre 21 octombrie, la vârsta de 67 de ani.
Interpreta s-a născut pe 15 iulie în 1949, la Florițoaia Veche. A copilărit la Vânători, Nisporeni. Astfel, cele două localități au devenit pentru ea locuri dragi, de care au legat-o cele mai frumoase amintiri.
Vestea despre moartea celei, a cărei voce fusese supranumită de presă ”glasul dorului”, a întristat ambele sate.
La Florițoaia Veche
”Nina Ermurachi este pământeanca noastră. Deplângem moartea ei”, a declarat pentru ”Expresul” Maria Negru, secretara consiliului local Florițoaia Veche. Dânsa a specificat că, deși familia interpretei a trecut cu traiul la Vânători cu foarte mulți ani în urmă, în Florițoaia Veche i-au rămas rudele de pe linia tatălui. Cel mai în vârstă reprezentant al acestei familii este vărul artistei, Efrim Ermurachi. La cei peste 80 de ani ai săi este încă în puteri și e pasionat și el de cântecul popular.
”Moș Efrim cântă la fel de frumos ca Nina Ermurachi”, a făcut o remarcă Maria Negru, după care a precizat: ”Reprezentanții acestei familii sânt mulțișori la noi în sat”. Cu toatea acestea, interpreta venea rar prin sat.
”Am invitat-o de mai multe ori, dar Nina Ermurachi nu prea dădea curs invitațiilor noastre în ultimul timp, motivând că sănătatea nu-i permite să se deplaseze”, a specificat secretara consiliului local. Ultima dată a fost la Florițoaia Veche, în calitate de oaspete de onoare, în anul 2007, la sărbătoarea dedicată celor 370 de ani de la prima atestare documentară a satului.
Chiar dacă cei din Florițoaia Veche se mândresc cu faptul că Nina Ermurachi s-a născut la ei în sat, nu au făcut mare lucru ca să-i arate acest lucru. ”Cu părere de rău, conștientizăm valoarea unui om doar după ce îl pierdem”, a recunoscut Maria Negru.
La Vânători
”Noi am ținut foarte mult la Nina Ermurachi. Pentru noi este o pierdere foarte grea”, a declarat Ecaterina Lazări, primarul satului Vânători. În sat nu i-a mai rămas nici o rudă. Moartea interpretei a deplâns-o cel mai mult Ecaterina Cortac, cea mai bună prietenă a Ninei Ermurachi din Vânători. ”Erau ca surorile, iar Nina Ermurachi venea des în vizită la ea”, povestește primarul.
În calitate de oaspete de onoare, interpreta a fost la Vânători ultima oară anul trecut, în luna mai. ”Am invitat-o la hramul satului. A venit. A cîntat. A fost ceva deosebit, ce nu voi uita niciodată”, a spus Ecaterina Lazări. Acum, autoritățile locale intenționează să-i confere Ninei Ermurachi titlul de cetățean de onoare al satului. ”Măcar post-mortem să facem ceea ce nu am făcut, spre rușinea noastră, cât a fost în viață”, a menționat primarul.
Apropo, Nina Ermurachi a făcut școala primară în or. Cornești, raionul Ungheni. S-a lansat în muzică la vârsta de 19 ani cu cântecul ”Măi, cucule blestemat” care, în scurt timp, a devenit șlagăr. I-au adus mult succes și cântecele: ”Pădure, verde pădure”, ”Flori de romaniță”, ”Sînt o fată de la codru” etc. În 1998, a fost desemnată cu titlul onorific de Maestru în Artă.
”Nu pot trăi fără scenă, fără spectatori, doar cântând în faţa lumii am avut stări de satisfacţie sufletească”, spunea Nina Ermurachi.
Lasă un răspuns