Concursul "Inimă de voluntar" a ajuns la ediţia a IV-a
La data de 18 februarie, în incinta Centrului Regional de Resurse pentru Tineri Ungheni, s-a desfăşurat concursul „Inimă de voluntar”, ajuns la ediţia a IV-a. Evenimentul a fost consacrat Zilei îndrăgostiţilor, „Sfîntul Valentin”, şi a confirmat încă o dată cît de importante sînt relaţiile interpersonale pentru deplina realizare a oricărei fiinţe umane.
La concurs au participat elevi ai instituţiilor de învăţămînt din Ungheni, tineri şi adolescenţi din familii defavorizate sau ai căror părinţi sînt plecaţi la munci peste hotare. Numărul participanţilor a fost impresionant: 45.
Concursul s-a desfăşurat într-o atmosferă prietenoasă şi plăcută. Cinci perechi de tineri au pregătit prezentări interesante în cadrul a patru probe creative: prezentarea, proba artistică (cîntec, dans, scenetă, poezie), proba-surpriză pentru fete: jocul interactiv „Bradul”, proba-surpriză pentru băieţi: jocul interactiv „Mimarea cuvintelor”.
Toate cele cinci prezentări au fost pe cît de interesante, pe atît de originale şi talentate. Concurenţii au utilizat, pentru a se prezenta, şi dansul, şi cîntecul, şi poezia, şi chiar filmuleţe video sau postere. Cea de a doua probă – artistică – a fost una solicitantă, tinerii trebuind să demonstreze calităţile lor şi talentul în cîntec, actorie şi dans. De notat că s-a acordat o atenţie sporită nu atît valorii artistice a prezentărilor, cît procesului de realizare a acestora. În prim-plan au fost puse eforturile fiecărui participant în crearea momentelor artistice, costumelor şi stilului de prezentare.
Probele surpriză i-au pus pe participanţi în situaţia de a improviza, de a genera idei, imagini, chipuri noi, ajutîndu-le astfel să depăşească frica de a experimenta, de a explora şi a descoperi noi situaţii şi lucruri.
Concursul, per ansamblu, a oferit tinerilor oportunitatea de dezvălui altor tineri talentele pe care le au, de a-şi dezvolta abilităţile creative şi imaginaţia. Totodată, ei au învăţat să perceapă micile nereuşite ca un mijloc de dezvoltare personală.
Organizatorii susţin că acest concurs nu este altceva decît un mijloc eficient de integrare socială a tinerilor din familii defavorizate. Aceştia s-au simţit bineveniţi, utili, importanţi.
De notat că scopul principal al acestei activităţi a fost de a facilita dezvoltarea creativităţii tinerilor, iar printre obiective se regăsesc: utilizarea imaginaţiei şi memoriei într-o manieră creativă, valorificarea potenţialului creativ al fiecărui tînăr, dezvoltarea abilităţilor de comunicare, prezentare publică şi încredere în sine.
Ion Negru, voluntar CRRT,
membru a Grupului voluntarilor din cadrul proiectului „Ungheni – Capitala Tineretului 2011”.
Lasă un răspuns