Conacul Ciolac-Malski: o nouă tentativă, un nou eșec
Și din nou, conacul Ciolac-Malski din Bahmut, care a aparținut unor nobili polonezi, fiind construit pe la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost trecut cu vederea.
Primarul Igor Godea spune că a depus o notă conceptuală la Agenția de Dezvoltare Centru pentru a obține finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională, astfel ca acest conac să poată fi reabilitat.
”Din păcate, nu a fost acceptată”, a adăugat dînsul, oarecum dezamăgit, după care a încercat să găsească o explicație: ”Se mai întîmplă, nu pot să fie acceptate totdeauna toate cererile de finanțare și notele conceptuale”.
Am mers împreună la conac. Sau, mai bine zis, la ceea ce a rămas din conac. Coloanele de la intrare mai stau încă falnic, parcă așteptînd ca aici să reînvie viața. Din acoperiș nu a mai rămas aproape nimic. Nu mai există geamuri, nici uși… Pereții abia de se mai țin. E trist tabloul.
Și a solicitat primarul 16 milioane de lei, pentru ca acest conac să poată fi salvat. ”Mă doare sufletul cînd văd cum se dărîmă tot mai mult”, spune.
”Ar fi suficiente 16 milioane lei pentru a reabilitată clădirea?”, întreb. ”Poate nu e suficient, dar măcar ar fi fost un început”, răspunde.
Acum un sfert de secol, conacul era încă bine. Ani la rîndul, aici a funcționat școala din sat. ”Țin minte, în vara anului 88 – 89, cînd trebuia să mă merg în clasa I, de aici mi-am luat manualele, iar
în septembrie am mers deja în școala nouă. Îmi amintesc că în fața conacului era două statuete frumoase…”, povestește Igor Godea.
De atunci, se pare, au uitat cu toții de acest conac și nimeni nu a mai avut grijă de el. Dimpotrivă, au luat tot ce au putut de aici. ”Dacă atunci ar fi fost un paznic și ușile ar fi fost încuiate, poate că alta ar fi fost situația. Am fi avut și acum conacul într-o stare bună. Cu părere de rău, oamenii nu au înțeles că acesta este un monument de valoare și l-au distrus”, a mai spus Igor Godea.
Totuși, primarul nu-și pierde speranța. A dat asigurări că, atît timp cît va fi el primar, va încerca să găsească surse financiare pentru a reabilita acest conac plin de istorie și care, pe deasupra, este inclus și în Registrul Monumentelor de Stat. ”Mi-aș dori ca în acest edificiu să deschidem un centru multifuncțional, căci avem în sat mulți meșteri care ar putea să învețe tinerii noștri din meșteșugurile tradiționale. Sper că îmi va reuși”, a subliniat dînsul.
Potrivit primarului, în această vară, va fi organizat un flash-mob, menit să atragă atenția și să sensibilizeze opinia publică privind monumente arhitecturale din republica Moldova: și cele renovate, și cele care sînt distruse. ”De fapt, este o inițiativă a unei asociații din Chișinău. Mai multe detalii, deocamdată, nu cunosc”, a precizat primarul de Bahmut.
Lasă un răspuns