Farmacia primăverii: floarea de salcîm
Florile salcîmului se recoltează în scopuri medicinale, dar numai pe vreme bine însorită. Se usucă la umbră, în straturi subţiri, în încăperi bine aerisite.
Ele au proprietatea de calmare şi tonifiere a organismului celor ce suferă de nevroză. Iată cîteva metode de folosire: inhalarea parfumului de flori de salcîm – are efecte liniştitoare asupra psihicului; consumul infuziei din flori uscate (1 lingură la 200 ml apă clocotită), luată în 3 reprize pe zi, timp de 3 săptămîni, înlocuind total apa de băut; consumul zilnic a 3-5 lingurițe de macerat la rece din flori ţinute 2-3 zile în miere de albine; 10 picături de tinctură din 20 grame de flori uscate, ținute în 100 ml alcool 70° timp de 10-14 zile; băi cu extracte din flori.
Florile de salcîm au efecte benefice şi în tratamentul afecţiunilor digestive, mai ales în cazul arsurilor de stomac. de dud. Se pune o linguriţă din amestec, în părți egale de flori de salcîm și de frunze de dud, la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10-15 minute şi se beau două ceaiuri pe zi, după mesele principale, în cure de lungă durată.
Ceaiul de salcîm alungă răceala şi tusea.
Infuzia din flori de salcîm are efecte diuretice, antiinflamatoare, de reducere a conţinutului de uree din sînge şi de calmare a durerilor reumatice sau a nevralgiilor dentare.
Florile de salcîm sînt un remediu eficient şi în bolile de piele. Se folosesc florile uscate, mărunțite (pulbere) , care se pun pe răni provocate de arsuri şi pe furuncule sau se aplică cataplasme preparate din 3 părţi miere de salcîm, o parte făină de grîu, schimbate la intervale de 10-12 ore.
Mierea de salcîm, diluată în puţină apă caldă şi luată înainte de mese sau seara înainte de culcare, are efecte în vindecarea ulcerelor. Dacă se amestecă cu nuci mărunţite are un efect imediat în cazuri de oboseală fizică şi intelectuală.
Lasă un răspuns