Banii tai | A doua rundă a consultărilor publice
Transparența investițiilor capitale prin consultarea propunerilor cu locuitorii orașului Călărași
Și cea de a doua consultare publică, preconizată în cadrul proiectului ”Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunităților”, implementat de Asociația Presei Independente și finanțat de Ambasada Britanică Chișinău prin Fondul pentru Buna Guvernare, a avut loc deja la Călărași.
De data aceasta, tema consultărilor a fost una generală: ”Transparența investițiilor capitale prin consultarea propunerilor cu locuitorii orașului Călărași”.
Au dat curs invitației circa 30 de persoane, reprezentanți ai societății civile, ai administrației publice locale, ai consiliului tinerilor locali, ai instituțiilor publice preșcolare, dar și consilieri orășenești.
”Scopul întîlnirii de azi este să arătăm cum sînt cheltuiți banii publici”, îmi încep eu prezentarea, după care și Nicolae Melnic, primarul orașului Călărași, vine cu o completare: ”Mulți cetățeni vorbesc între ei că, iaca, toți fură, că nimeni nu vrea să dea bani, dar cînd noi, autoritățile publice locale, vrem să spunem cum se cheltuie banul public, nimeni nu vine”, făcînd aluzie la numărul mic de persoane prezente în sală.
Prezentarea proiectelor
Inițial, Nicolae Melnic a prezentat proiectele implementate de către Primăria orașului Călărași în anul 2015, după care s-a referit la cele în curs de desfășurare, dar și la cele de perspectivă. ”Nu putem trece cu vederea nici proiectele aplicate care sînt în curs de așteptare. De menționat că primăria are elaborate și proiecte tehnice care, desigur, vor fi propuse spre finanțare”, a făcut dînsul o remarcă.
Printre cele în așteptare se numără: amenajarea spațiului verde din fața bibliotecii ”Grigore Vieru” din orașul Călărași (1 milion 200 mii lei); reparația podului din strada Călărașilor cu o valoare de aproape cinci milioane lei; reparația capitală a străzii Constantin Negruzzi, cu o valoare de aproape două milioane lei; reparația capitală și construcția zidului de sprijin de pe strada Petru Zadnipru, care cere investiții de peste două milioane lei; construcția rețelei de canalizare pe străzile: Grigore Ureche, Barbu Lăutaru și Nicolae Testimițeanu – peste 1 milion 200 mii de lei; alimentarea cu energie electrică a complexului locativ – aproape un milion de lei; construcția și reparația rețelelor exterioare de alimentare cu apă și canalizare pe anumite sectoare, unde se cere o investiție de peste 11 milioane de lei. ”Pentru implementarea acestor proiecte, primăria orașului Călărași este în căutarea donatorilor, a unor investiții din exterior, deoarece cu banii din bugetul local nu putem face față”, explică Nicolae Melnic.
Reacții ale cetățenilor
Vladimir Gîscă, inspector financiar: În anul 2013 ne-a ajutat primăria și am făcut drum. Am pus bani din buzunarul propriu și am făcut iluminare stradală. Primăria a zis că ne acoperă aceste cheltuieli, dar așa și nu am primit nici un ban.
Nicolae Melnic: Circa 80 % din locuitorii orașului nu au un așa drum cum aveți dumneavoastră. V-am permis să iluminați drumul, pentru că nu ați vrut să așteptați să vină primăria cu proiecte. Vă mulțumesc că ați avut o asemenea inițiativă, dar trebuie să înțelegeți că noi acum nu avem bani pentru iluminatul stradal. În alte zone ale orașului sînt oameni care încă nu au apă și canalizare. Noi ne concentrăm asupra proiectelor de o importanță primordială pentru locuitorii orașului, apoi venim și cu altele.
Vasile Guțan, locuitor al orașului Călărași: Se poate de făcut acea porțiune de drum din regiunea noastră, pentru că, de cinci ani, nu se mai poate de circulat normal pe acolo?
Nicolae Melnic: Avem deja un proiect și, în curînd, vor fi reparați 200 de metri.
Elena Burcă, contabilă: Dar în regiunea nord-vest? Cînd vor fi reparate stradelele de aici?
Nicolae Melnic: Noi ne dorim să reușim să reparăm măcar drumul central, pe unde merg microbuzele de rută. Anul acesta, am elaborat bugetul conform programei de performanță. Inițial, ne-am gîndit la reparația unui kilometru de drum, dar nu au ajuns bani. Am încercat să punem 500 metri, dar nici pentru asta nu au ajuns bani. Ne-am limitat la 100 de metri – doar pentru atîta ne ajung bani.
Valentina Baxaneanu, director grădiniță: Personal, am rămas plăcut surprinsă de realizările echipei primăriei. O bună parte dintre aceste proiecte chiar nu le-am știut, dar sînt lucruri care merită să fie menționate. Este o faptă lăudabilă.
Victor Ambroci, viceprimarul orașului Călărași: Primăria, dar și angajații primăriei, tot ce fac, fac pentru cetățeni. Aceștia, însă, uneori, nu prea înțeleg, nu știu de ce. Toate propunerile, ideile care vin de la dumneavoastră sînt salutabile, le așteptăm. În acest sens, ne dorim să ne deranjați cît mai mult și cît mai des. Doar atunci vom avea un oraș așa cum ne dorim cu toții, unul european. Așteptăm să ne spuneți doleanțele dumneavoastră, ca pe viitor să le includem în următoarele proiecte pe care le vom implementa.
Lasă un răspuns