Un muzeu i-a comemorat pe cei căzuți pe Nistru
”Eram tînăr, cînd am plecat la război. Aveam doar 24 de ani…”, povestește călărășeanul Viorel Jușcov. Vorbele-i sînt ascultate de numeroșii cetățeni, care s-au adunat, pe 2 martie, în Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași.
Exact cu 24 de ani în urmă, tot într-o zi de 2 martie, a început acel stupid război de pe Nistru, care a luat sute de vieți. De la Călărași au plecat atunci să apere independența și integritatea Republicii Moldova peste 400 de bărbați voinici și curajoși. Șase dintre ei nu s-au mai întors. Iată că Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași a organizat, în acest an, un eveniment deosebit. ”În premieră!”, a subliniat Efimia Luca. Au participant foști combatanți, a participat ex-ministrul Apărării, ex-comisar al Inspectoratului de Poliție Călărași, Valeriu Troenco, a participat președintele raionului, Sergiu Artene.
”Sînt mîndru că la Călărași s-au găsit entuaziaști pentru a organiza o asemenea manifestație”, a menționat Valeriu Troenco. Dînsul a venit la muzeu, în acea zi, cu un dar de valoare, chiar dacă el însuși l-a caracterizat ca un ”modest cadou”. Este vorba de un set de replici ale armamentului cu cremene din secolul al XVII-lea. A adus în dar și o carte, în care se regăsesc fragmente ce vorbesc despre faptele eroice ale polițiștilor călărășeni din acel deja îndepărtat an 1992.
Directoarea muzeului, Ana Pșenițchi, a subliniat că, odată expuse, armele respective vor atrage tot mai mulți vizitatori, curioși de a cunoaște trecutul.
Totuși, în acea zi, subiectul principal a fost războiul de pe Nistru. ”Este o istorie nu tocmai fericită, dar, în același timp, care a dat naștere eroilor. Unii sînt aici, cu noi. Alții s-au pierdut pe cîmpul de luptă. Le aducem omagiul nostru tuturor celor ce și-au sacrificat sănătatea și chiar viața, pentru a ne crea un viitor mai bun”, a spus președintele raionului.
De acele zile groaznice și-au adus aminte și foști combatanți. ”Noi ne-am îndeplinit misiunea. Să ne aprecieze alții, dar noi știm că am făcut-o cu demnitate, curaj, cu gîndul de a ne apăra patria și familiile”, a declarat Victor Melega. ”Păcat că unii dintre colegii noștri și-au pierdut viața”, a adăugat Viorel Jușcov, aducînt, totodată, și un omagiu și soțiilor, și mamelor care, vorba dînsului, ”ne-au dat tărie să luptăm, să demonstrăm că am fost, sîntem și vom fi”.
Valeriu Troenco, pe atunci comisar al Inspectoratului de Poliție Călărași, a avut doar cuvinte de laudă în adresa celor care au luptat pe Nistru. ”Misiunea noastră e să ținem minte”, a accentuat dînsul.
Tot pe 2 martie, și Inspectoratul de poliţie Călărași i-a comemorat pe cei căzuţi la datorie. A fost oficiată o slujbă de pomenire în memoria celor șase colegi, după care a urmat un recital de poezii şi cîntece patriotice, depuneri de flori și o masă de pomenire.
Lasă un răspuns