Gripa ne dă tîrcoale, dar…cine ne oferă informații?
Iată că avem deja și primele cazuri de gripă, confirmate oficial.
Primul – în republică! – a fost înrergistrat la finele lui decembrie la Ungheni. Era vorba de o femeie de aproximativ 50 de ani, căreia i se depistase acel soi de gripă care a făcut ravagii cu vreo doi ani în urmă – A(H1N1). Acum, nu mai este atît de pericolos, căci i s-a găsit, vorba ceea, ac de cojocul ei.
Chiar recent, un nou caz de gripă de același fel a apărut, dar deja la Călărași. A fost al doilea caz, în republică, confirmat oficial. ”Pacienta a simţit primele simptome încă la sfîrşitul lunii decembrie, dar s-a adresat medicului de familie o săptămînă mai tîrziu”, scrie site-ul www.e-sănătate.md. Contactat telefonic, Grigore Ciurcă, directorul Centrului Sănătate Publică din Călărași, a declarat că nu este în serviciu și ne-a sugerat să-l apelăm pe Alexandru Baltag.
I-am telefonat, dar dînsul – surpriză! – ne-a direcționat la Grigore Ciurcă. Cică, el ar trebui să-i dea indicații să ne vorbească despre cazul cu pricina.
Ne-am conformat și am revenit cu un apel la domnul Ciurcă. Un pic iritat, ne-a spus că deja de două luni nu mai este în funcția respectivă, iar interimatul este exercitat de… Alexandru Baltag. Insistențele noastre nu prea au dat rezultate. Am aflat doar că raionul Călărași a primit 4700 de doze de vaccinuri antigripale care, ulterior, au fost repartizate în centrele de sănătate.
Este adevărat, Alexandru Baltag ne-a spus că, dacă ne dorim o informație mai amplă la acest subiect, să revenim a doua zi, pentru că, la moment, nu cunoaște care este situația exactă.
A doua zi era prea tîrziu, căci ziarul urma să fie trimis deja la tipografie pentru tipar.
Am telefonat și la Centrul de Sănătate Publică din Nisporeni în aceeași zi de 19 ianuarie. Nici aici nu am reușit să aflăm ceva informații. Nimeni nu era pe loc, cu excepția directorului, Ion Cibotaru. Dînsul ne-a explicat că toată lumea e plecată la Chișinău, ”cu rapoarte” și ne-a sugerat să revenim a doua zi, dacă avem nevoie de informații la subiectul respectiv.
Am găsit-o în altă parte, chiar dacă nu cea de care am avut nevoie. Mulțumim Internetului!
Pînă la ora actuală, în Republica Moldova au fost înregistrate opt cazuri de gripă.
Viorel Bradu, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică Ungheni, ne-a explicat, printr-un mesaj venit pe poșta electronică, ce înseamnă gripa și cum ne comportăm în înceste zile?
”Gripa este o infecţie cu o probabilitate înaltă de contaminare. Afectează preponderent căile respiratorii, dar exercită şi o acţiune generală asupra întregului organism.
Boala se caracterizează printr-un debut acut, febră pe parcursul a trei-patru zile, dureri în muşchi, dureri de cap, slăbiuciuni care pot dura 2-3 săptămîni. Perioada de însănătoşire e lungă, de aproximativ două-trei săptămîni.
Gripa este periculoasă prin complicaţiile sale – sinusite, bronşite, pneumonii. Grupurile cu risc major de îmbolnăvire sînt copiii mici, persoanele în etate, persoanele cu boli cronice ale aparatului respirator şi ale inimii, bolnavii oncologici, bolnavii cu diabet zaharat.
Medicii recomandă vaccinarea, ca fiind cea mai eficientă metodă, care permite de a reduce îmbolnăvirile şi complicaţiile lor, dar şi numărul de decese provocate de gripă”.
De notat că raionului Ungheni i-au fost distribuite 3900 doze de vaccin.
Apropo, se recomandă administrarea vaccinului toamna şi iarna. ”Deci, în prezent, este cea mai oportună perioadă pentru vaccinarea antigripală”, a accentuat Viorel Bradu.
Lasă un răspuns