Pomii de Crăciun. La Ungheni și Nisporeni – deficitari, la Călărași – supra-ofertă
Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, începe goana după brazi. Cine nu-și dorește un pom de Crăciun în aceste zile? Dacă brăduții artificiali, de toate dimensiunile și culorile, și-au ocupat locurile în vitrinele magazinelor încă la finele lunii noiembrie, cei naturali mai rămîn, deocamdată, în pepinierele întreprinderilor silvice din Ungheni, Nisporeni și Călărași. Începînd cu 15 decembrie, silvicultorii îi vor pune în vînzare. În acest an, întreprinderile silvice din regiune vor avea în stoc, per total, 3500 de molizi și pini.
Ce-i drept, nu se cunoaște, dedocamdată, care vor fi prețurile pentru ”marfa verde”. Cuvîntul decisiv în acest sens urmează să-l spună ”Moldsilva”. Mai marii celor trei întreprinderi pentru silvicultură din regiune ne-au comunicat că se așteaptă la o majorare cu 10-15 % față de anul trecut. Dar să vedem care sînt ofertele fiecărei întreprinderi silvice în parte.
ÎSS ”Silva-Centru” va propune spre vînzare aceeași cantitate de molizi ca și în ultimii doi-trei ani – 300. Majoritatea vor lua calea spre grădinițe, școli și alte instituții publice din raion, dar și spre locuințele angajaților ”Silva-Centru”. Informația ne-a fost oferită de către directorul întreprinderii, Ștefan Deleanu, care a mai specificat că, din cauza ofertei reduse de molizi, șansele persoanelor fizice să se aleagă cu un pom de Crăciun de la”Silva-Centru” sînt foarte mici.
”Numărul molizilor care au atins vîrsta optimă pentru a fi tăiați, adică de șapte ani, a scăzut semnificativ în ultimii ani”, a explicat dînsul. Pe de altă parte, Ștefan Deleanu a spus că, anual, la pepinieră au loc lucrări de plantare a puieților de molizi, dar aceștia, fiind aduși de peste hotare, se aclimatizează greu și, respectiv, au o rată scăzută de prindere.
Cît privește opțiunile sale personale, dînsul a mărturisit că alegerea sa va fi în favoarea unuia dintre pomii crescuți în pepiniera întreprinderii pe care o conduce. ”Spiritul sărbătorilor de iarnă nu poate fi simțit fără mirosul specific al molidului, de aceea voi lua acasă un pom de vreun metru înălțime ”, a punctat oficialul.
NISPORENI
Nici ÎSS ”Nisporeni-Silva” nu va veni cu o ofertă generoasă. Potrivit lui Alexandru Fărîmă, inginer silvic-șef interimar la întreprindere, în acest vor fi propuși spre vînzare doar 120 de molizi și 200 de pini cu înălțimea de 1-3 metri. ”Cu ceva timp în urmă, am făcut o pauză de vreo șapte la plantarea molizilor. Am reluat această activitate acum trei ani și, deci, pomii sînt mici pentru a fi tăiați. Sperăm că peste vreo patru ani vom putea pune în vînzare un număr mult mai mare de molizi, chiar și o mie”, a explicat sursa citată.
În acest an, molizii și pinii vor fi oferiți, prioritar, grădinițelor și școlilor. Asta nu înseamnă însă că persoanele fizice vor rămîne fără decorul principal al sărbătorilor de iarnă. Cu o ofertă de pomi mult mai variată sînt așteptați la piața din Nisporeni comercianții din alte părți, a făcut o remarcă Alexandru Fărîmă.
La final, dînsul ne-a spus că, personal, optează pentru un brad artificial. ”În primul rînd, în așa fel voi proteja natura, dar și în casă va fi mai curat, pentru că acele brazilor artificiali nu se scutură”, e fost exălicația lui.
CĂLĂRAȘI
Silvicultorii călărășeni ar putea asigura cu pomi întreaga regiune. În acest an, Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură din Călărași va propune spre comercializare circa trei mii de molizi, a declarat Victor Chicu, directorul întreprinderii. ”Aceasta nu înseamnă că vom tăia atîția molizi. Totul va depinde de cererea pieței”, s-a grăbit dînsul să precizeze.
De altfel, Întreprinderea pentru Silvicultură din Călărași era dispusă și anul trecut să ofere cîteva mii de molizi, dar, în final, s-au comercializat doar 700.
Victor Chicu ne-a mai spus că, conform unor informații preliminare, costul unui brad de pînă la un metru înălțime ar putea fi de 50 lei. Cei mai înalți vor costa mai mult.
Cît privește alegerea proprie, dînsul ne-a mărturisit că, deși e conștient de dauna pe care o aducem anual naturii prin tăierea pomilor, totuși va lua acasă de sărbători un molid de dimensiune modestă, pentru că așa dictează tradiția.
Lasă un răspuns