O toamnă cu adevărat de aur la Călărași
O toamnă „de aur”, în tot înţelesul cuvîntului, s-a putut admira duminică, 11 octombrie, la Călăraşi. Tabloul a fost întregit de frunze de toate culorile, fructe şi legume atent selectate, bucate tradiţionale, muzică autentică, costume naţionale, covoare, prosoape, obiecte de artizanat, garduri de nuiele şi, toate astea, învăluite în arome ameţitoare venite dinspre ceaunele pline cu bunătăţi ce sfîrîiau pe la cotloanele aduse de prin toate colţurile raionului.
Atmosfera de toamnă a fost întreţinută şi de „mană dumezeiască” – o ploaie ciobănească, insistentă, care a bucurat inimile agricultorilor, dar şi a pus la încercare dorinţa trecătorilor de a participa la sărbătoare.
Printre toate aceste minunăţii a pornit spre scenă, în frunte cu cîţiva călăreţi legaţi cu prosoape, un alai format din elevi ai şcolilor din oraş, dansatori, sportivi, colective artistice – toţi purtând haine de sărbătoare, coşuri cu frunte şi legume, coroniţe din frunze etc.
De pe scenă, îmbrăcat în straie naţionale, preşedintele raionului, Sergiu Artene, a salutat mulţimea. Ca o adevărată gazdă primitoare, dînsul a apreciat efortul celor adunaţi în centrul Călăraşiului, în ciuda condiţiilor meteorologice mai puţin încurajatoare. Preşedintele i-a îndemnat pe cei de faţă să nu rateze ocazia de a gusta din bunătăţile toamnei, comparînd sărbătoarea „Toamna de aur” cu o adevărată farmacie a naturii. ”Ar trebui să lăsăm medicamentele deoparte şi să ne întremăm sănătatea consumînd vitaminele crescute în grădini, să ne bucurăm de generozitatea de substanţe nutritive adunate în roadele toamnei”, a făcut dînsul un apel. Sergiu Artene s-a arătat mîndru de faptul că, în acest an, pe lîngă numărul mare de călărăşeni veniţi la sărbătoare, au dat curs invitaţiei un şir de delegaţii oficiale din localităţile înfrăţite din: Polonia, Bielarusi, Ucraina şi România.
Pe scenă a urcat şi Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului, care a declarat că e mîndră de baştina sa. Dînsa i-a îndemnat pe călărăşeni să aprecieze în continuare tradiţiile lăsate moştenire de predecesori şi să transmită, la rîndul lor, valorile autentice care ne definesc.
Spiritul sărbătorii a fost întreţinut de colectivele artistice „model” din raion, printre care formațiunile folclorice „Struguraş” ( Răciula), „Sălcienii” (Săseni), „Plai de dor” (Pîrjolteni ), „Datina”(Hirova) „Steaua dorului”, trio „Select” (Călăraşi), ansamblul de dansuri populare „Renaştere” de la Răciula; ansamblul de bărbaţi „Haiducii” din Meleşeni.
Expoziţiile celor 17 meşteri populari au fost admirate cu mult interes, copiii fiind atraşi de jucăriile ecologice ale lui Maxim Alexeev. Au fost solicitate pîsluţele si ciupicii din blaniţă naturală, confecționați de Valentina Ceban-Mihailov. A bucurat „Regatul monedelor” administrat de Ion Aştefănoaie, la fel ca și șucrările meşterilor populari Dumitru Oaserele, Lariusa Gîrlovan, Valentina Ursu, Aliona Frimu, Vasile Balan.
Au fost amenajate pavilioane excepționale de către 23 de primării din raion. Cele mai bune, totuși, au fost declarate: Hogineşti, Sipoteni, Temeleuţi.
La concursul „Cel mai bun vin de casă” locul I, categoria ”Vin vechi alb” din 2014 i-a revenit lui Tudor Stratan din Nişcani, ”Vin roşu vechi” – Alexandru Arapan din
Călăraşi şi „Vin tînăr „ (tulburel) – Tudor Arhip din Sadova.
Sărbătoarea a culminat cu o horă de sărbătoare, în care s-au încins toţi cei setoşi de voie bună.
De la Călărași, Doina Chicu – Harea
Lasă un răspuns