Grîu mai puțin, dar pîinea va fi mai calitativă
Secerișul este în toi. Și La Ungheni, și la Călărași, și la Nisporeni. Ne-am propus să aflăm și în acest an care sunt prognozele și dacă vom avea sau nu grîu în hambare și pîine bună pe masă. Vedeți mai jos ce spun specialiștii în agricultură din regiunea noastră.
CĂLĂRAȘI
Startul secerișului a fost dat la Călărași încă la începutul săptămînii trecute, pe 6 iulie. Potrivit șefului Direcției Agriculutră, Relații Funciare și Cadastru, Anatolie Vulpe, agricultorii mai au de lucru vreo două săptămîni, ”în dependență de timp”. În ceea ce privește roada din acest an, dînsul este cam sceptic. ”Dacă vom strînge măcar 2700 de tone de grîne, înseamnă ca va fi bine”, a accentuat oficialul. Dînsul are și o explicație: suprafața semănată cu grîu este relativ mică în raion, iar recolta nu are cum să fie prea mare, căci nu a plouat la timp. Chiar dacă hambarele nu vor fi atît de pline ca anul trecut, sînt motive de satisfacție. Anatolie Vulpe dă asigurări că, în acest an, vom avea pîine foarte gustoasă, căci cantitatea de gluten este destul de mare.
La Călărași sînt în total 1800 de hectare de grîne, dintre care 1050 hectare – cu grîu de toamnă, 300 – cu orz de toamnă, iar 350 de hectare sînt cu orz de primăvară. Agricultorii adună, în acest an, circa 20 de chintale la hectar, ceea ce înseamnă cu aproape 10 chintale mai puțin decît în anii precedenți.
NISPORENI
Și la Nisporeni secerișul a început pe 6 iulie. Roada, însă, nici aici nu se arată dintre cele mai bune. ”Sper că vom strînge, per total, vreo 800 de chintale”, ne-a spus Filip Frunză, specialist principal la Direcția Agricultură și Industrie Prelucrătoare. Nu are cum să fie mai bine, deoarece raionul Nisporeni nu a văzut ploaie de cîteva luni bune. Totuși, afirmă specialistul, pîine va fi, pentru că bobul de grîu, chiar dacă e mărunt, totuși este plin și e de calitate. Recolta de grîu la hectar, în acest an, este de aproximativ 20 de chintale, la orzul de primăvară – cam de 8 chintale sau 800 de kilograme; la ora de toamnă – de 12 chintale. Anul trecut, roada a fost cu mult mai mare. Agricultorii au reuși să recolteze atunci cam cîte 30 de chintale de grîu pe hectar.
La Nisporeni, potrivit lui Filip Frunză, sînt aproximativ o mie de hectare de grîne, dintre care: 399 de hectare cu grîu, 254 – cu orz de toamnă și 312 – cu orz de primăvară.
UNGHENI
Și agricultorii ungheneni au dat startul secerișului la începutul lunii iulie. Potrivit lui Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație, 45 la sută din terenurile cu grîne deja au fost recoltate. Dînsul nu a putut să ne facă un pronostic: cît grîu se va aduna în acest an în raion. ”Cred că, în medie, roada de grîu la hectar ar putea fi de 30 de chintale. O obțin cei ce au respectat tehnologia care se impune în asemenea cazuri. Cei care s-au limitat doar să însămînțeze terenurile, acum strîng cam cîte 10 chintale de pe hectar, adică nu mai mult de o tonă”, explică Viorel Scutaru. Și la Ungheni seceta și-a lăsat amprenta asupra cantității, dar și a calității cerealelor. O parte din boabele din grîu au glutenul de 26%, ceea ce înseamnă că este prea ridicat, norma fiind de 20%, iar o parte are glutenul prea mic, de aproximativ 10%. Dar nu-i o problemă. Specialiștii susțin că, pentru a obține glutenul necesar, cele două feluri de grîu se amestecă, astfel că există toate șansele să avem pîine de calitate. ”Unghenenii nu vor avea de suferit, pîine bună și calitativă vom avea pe masă”, a declarat ferm Viorel scutaru.
La Ungheni sînt în total peste 10 mii de hectare de cerealiere, dintre care 9078 – de grîu de toamnă, 94 – de grîu de primăvară, 652 hectare sunt cu orz de toamnă, iar 189 – cu orz de primăvară. Se cultivă și orzul. Datele statistice arată că aici au fost cultivate și șapte hectare cu ovăz.
Lasă un răspuns