Hortensia – Hydrangea hortensis
Hortensia e o plantă de zonă temperată şi are circa 190 de soiuri.
În cultura de seră planta formează de 1 pînă la 5 tulpini florale și are înălţimea de 20-50 cm. În grădini înălțimea ajunge la 60-150 cm.
Întreţinere
Planta trebuie amplasată într-un loc luminos, dar ferit de razele soarelui. Ea trebuie ţinută la temperaturi cuprinse între 15 şi 21 de grade, pentru a putea înflori abundent. Umiditatea solului este importantă. Într-un sol udat permanent hortensia îşi menţine efectul vizual plăcut, înfloreşte constant. Dar nu îi prieşte ca apa să rămînă în tăviţa ghiveciului.
Hortensia e o plantă care indică PH-ul solului: florile de culoare roz indică un PH al solului acid, florile care au o colorație albastră, ce apoi devine roz arată un conţinut mare de calcar în sol.
Coloristica florilor este variată: de la verde la albastru, nuanţe de alb-roz pînă la roşu aprins. Important e ca florile să rămînă pe plantă pînă sînt complet ofilite. Abia atunci se îndepărtează. În caz contrar, există riscul că planta să nu înflorească doi ani.
Ghivecele cu plante de hortensia se scot afară, în umbră, după trecerea pericolului brumelor de primăvară. Deasemenea ele pot fi aşezate în răsadniţe prevăzute cu sistem de umbrire.
Toamna, hortensiei i se îndepărtează o treime din ramuri, iar cele rămase trebuie să aibă 3-6 muguri. Iarnă se udă şi se fereşte de geruri, fiind indicat să se depoziteze în locuri adăpostite (în cazul hortensiilor din ghivece) sau protejate cu mulci (un strat de materie organică cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumeguş etc ).
Înmulțire
Hortensia se înmulţeşte prin butaşi. Cei mai buni sînt cei proveniţi de la plantele mamă, rezervate special în acest scop. După procedura tradiţională, butaşii se taie de la lăstarii porniţi din partea bazală a plantei. Se evită butaşii din lăstarii de sus. Perioada de recoltare poate fi din februarie pînă în mai. Se fac butaşi cu 2-3 noduri şi 8-10 cm lungime, groşi de 0,75-1,25 cm; pot fi făcuţi butaşi şi cu un singur nod. Înrădăcinarea se produce în 3-4 săptămîni la 21 grade C, sub pulverizări foarte dese.
Andrei Struc
Lasă un răspuns