50 de milioane de lei pentru Judecătoria din Ungheni
Judecătorii din Ungheni vor avea un nou sediu – mai mare decît cel al Curții Supreme de Justiție, notează ziarulnational.md. Va fi un edificiu cu șase niveluri și o suprafață de peste 4000 de metri pătrați, construit, vorba ceea, chiar în ”buricul tîrgului”.
A fost desfășurată deja și licitația pentru stabilirea firmei constructoare. Căștigătoarea este din Iași și aparține unuia dintre cei mai bogați ieșeni, omului de afaceri Vasile Cozma. Compania condusă de el a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 20 milioane de euro. Iată că acum trece, în premieră, Prutul, iar Judecătoria din Ungheni va fi primul edificiu construit de aceasta în Republica Moldova. Mai mult ca atît, compania ieșeană a cîștigat cea mai importantă și ”bănoasă” licitație din luna iulie – 50 milioane de lei, scrie site-ul mold-street.com.
Cam atît va costa noul sediu, unul, zic specialiștii, impunător. Cu timpul, s-ar putea ca aici să treacă și alte judecătorii din zonă. Sînt doar presupuneri, căci, deocamdată, se cunoaște prea puțin despre proiectul propriu-zis și despre utilitatea acestuia.
„Clădirea actuală a Judecătoriei din Ungheni nu corespunde normelor internaționale pentru o instanță de judecată și este incapabilă să facă față încărcăturii”, a declarat, pentru Ziarul Național, Constantin Bragoi, directorul departamentului administrare Judecătorească din cadrul Ministerului Justiției. Potrivit lui, a fost selectat anume Ungheniul pentru această construcție, pentru că aici s-a reușit deja identificarea unui teren, care a fost oferit gratuit de către Consiliul orășenesc.
Vasile Șchiopu, președintele Judecătoriei Ungheni, are însă o altă explicație, pe care a oferit-o aceleiași publicații, Ziarul Național. Dînsul susține că a fost selectată
Judecătoria Ungheni, pentru că este cea mai aproape de Uniunea Europeană și că, săptămînal, aici au loc ședințe de judecată la care participă cetățeni europeni.
Apropo, cu șase ani în urmă, în octombrie 2008, era inaugurat solemn, în prezența unor înalți oficiali, inclusiv ministrul Justiției de atunci, Vitalie Pîrlog, sediul renovat al Judecătoriei Ungheni, pentru care se cheltuiese peste 10 milioane de lei din Fondul ”Provocările Mileniului”. Atunci, instanța a fost recunoscută drept un model pentru sistemul judecătoresc din R. Moldova.
Acum se dorește, tot la Ungheni, un nou model pentru toate celelalte judecătorii ce vor fi construite ulterior în republică. Banii, de această dată, sînt alocați din Strategia de reformare a sistemului judecătoresc.
Lasă un răspuns