Ce se întîmplă cu inima nisporenenilor?
În ultimele 16 luni, 14 mii 560 de locuitori ai raionului Nisporeni, cu vîrsta cuprinsă între 40 şi 65 ani, și-au scos inima la vedere. Verdictul medicilor nu este deloc îmbucurător: 85 la sută din numărul celor examinaţi trebuie să renunțe la mai multe obicee proaste din viața lor, precum sedentarismul, alimentația nesănătoasă, fumatul și consumul de alcool. Numai aşa vor evita o eventuală confruntare cu o maladie cardiovasculară.
Concluziile respective au fost trasate de către specialiștii de la Centrul medical privat ”Pro-Diagnostic” din Ungheni în aceste zile, cînd se finalizează programul de screening cardiovascular, intitulat sugestiv ”Scoate-ți inima de sub țintă”, inițiat în raionul Nisporeni de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, în colaborare cu serviciul de medicină primară din teritoriu și Centrul respectiv.
O muncă enormă depusă de medici
Potrivit lui Adrian Duca, managerul programului, rezultatele acestei ample acțiuni de profilaxie a maladiilor cardiovasculare au fost obținute în urma unei munci enorme depuse de medicii de la Centrul medical ”Pro-Diagnostic”. Ei au efectuat, gratuit, fiecărei persoane în parte un set de investigații medicale: măsurarea tensiunii arteriale, determinarea nivelului glucozei și al colesterolului în sînge, dar și verificarea masei corporale, pentru a depista precoce persoanele care suferă de maladii cardiovasculare, dar și pentru a stabili riscul de îmbolnăvire a acestora în următorii ani.
Astfel, în perioada decembrie 2012 – martie 2014, specialiștii de la Centrul medical ”Pro-Diagnostic” s-au aflat mai mult la Nisporeni decît la Ungheni, deşi sediul instituției în care activează se află la Ungheni. Asta, pentru ca, în final, să le reușească să atragă pentru un examen profilactic cardiovascular 7746 de femei și 6814 bărbați din teritoriu.
”A fost greu să convingem oamenii să se intereseze de sănătatea proprie, chiar dacă acest lucru nu i-a costat nimic”, a subliniat Adrian Duca, menționînd că echipa de la Centrul ”Pro-Diagnostic” s-a deplasat de mai multe ori în toate localitățile din raion pentru a oferi serviciile de rigoare populației. În același timp, dînsul s-a arătat satisfăcut de faptul că, în urma acestei ample acțiuni de profilaxie, circa 75 la sută din numărul total de beneficiari provin din mediul rural. Aceasta, potrivit lui Adrian Duca, demonstrează că ”s-a lucrat mult pentru ca serviciile medicale să fie mai aproape de pacient”.
Informare şi sensibilizare
În același timp, s-a lucrat mult și la capitolul informare și sensibilizare a opiniei publice privind prevenirea bolilor cardiovasculare. În teritoriu au fost distribuite un șir de materiale promoționale privind principalii factori comportamentali de risc, au fost desfășurate numeroase seminare de informare a populației. Accentul a fost pus în așa fel, încît oamenii să înțeleagă că, pentru a preveni o boală este mult mai ieftin decît să o tratezi ulterior. Pentru ca mesajul să fie suficient de motivant, oamenilor li se spunea simplu: ”Cu inima nu te joci”.
Cei mai receptivi la îndemnurile medicilor să vină să-şi investigheze inima, chiar și atunci cînd nu doare, au fost locuitorii satelor: Ciorești (829 de persoane investigate), Vărzărești (764 persoane), Seliște (746) și Milești (718).
Concluzii îngrijorătoare
Reieșind din bilanțul acestei acțiuni de profilaxie, specialiștii au ajuns la concluzia că, în ultimul timp, în raionul Nisporeni, ca, de altfel, în toată țara, se atestă o „întinerire” a bolilor cardiovasculare. Toate acestea, spun medicii, din cauza modului nesănătos de viață. 25% din numărul total de persoane investigate fumează, alte 25% necesită tratament antihipertensiv, ceea ce înseamnă că indicii tensiunii arteriale ale acestora sînt mult peste normă, aproape 20% au indicii colesterolului măriți. La 4% din populația investigată a fost stabilit un risc înalt de a face o boală cardiovasculară în timpul apropiat.
Chiar dacă rezultatele obținute sînt îngrijorătoare, totuși cei de la Centrul ”Pro-Diagnostic” sînt satisfăcuți de munca efectuată. ”Acest program de screening și-a atins scopul și sînt sigur că persoanele consultate deja vor avea o altă viziune asupra sănătății proprii”, a punctat Adrian Duca, exprimîndu-și, totodată, încrederea că astfel de acțiuni au cu adevărat o eficiență mare în rîndurile populației.
Apropo
Conform studiilor realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), o mare parte din accidentele vasculare cerebrale sau infarcte ar putea fi prevenite, dacă abordarea de prevenire ar viza simultan toţi factorii de risc, indiferent de gravitatea fiecăruia.
Bolile inimii nu au doar o singură cauză. S-a demonstrat pînă acum că există mai mulţi factori care acţionează împreună şi care fac să crească riscul de a se produce o afecţiune cardiacă odată cu înaintarea în vîrstă. Stilul de viaţă influenţează în mod direct sănătatea inimii. Factori, precum stresul, alimentaţia bogată în colesterol şi grăsimi, lipsa activităţii fizice suficiente, consumul excesiv de alcool, tutun, cafea, înaintarea în vîrstă – afectează performanţa sistemului circulator. În anul 2012, decesele cauzate de bolile cardiovasculare constituiau 28,9% din numărul total de decese pe glob.
Lasă un răspuns