Tuberculoza nu-l sperie. Din contra, îi dă un imbold să viseze mai mult
Îi mai rămăsese doar două săptămîni pînă la demobilizare, cînd a fost diagnosticat cu tuberculoză. „Aveam febră de cîteva zile şi o tuse seacă. Mă gîndeam că am din nou pneumonie, mai ales că în acel an fusesem diagnosticat de trei ori cu această afecţiune”, povesteşte.
Este vorba de un tînăr, în vîrstă de 25 de ani din raionul Ungheni. A dorit să nu-i divulgăm identitatea, fără să ne spună care ar fi motivele.
Avea tuberculoză
Rezultatele analizelor şi investigaţiilor medicale nu puteau da greş. „Cînd medicii mi-au spus că sînt bolnav de tuberculoză, nu am reacţionat în nici un fel. Mi se părea că e o boală ca oricare alta şi că, în scurt timp, voi reuşi să scap de ea. Unde mai pui că doctorii mi-au explicat că, dacă voi urma întru totul tratamentul prescris, în şase luni voi fi vindecat”, povesteşte tînărul. După cîteva clipe de tăcere, continuă: „Mai tîrziu, mi-am dat seama că nu este o boală chiar atît de simplă”.
Luptă de patru ani
Medicii i-au fost alături şi l-au sprijinit în permanenţă, de la începuturi pînă în prezent. A urmat tratamentul cu stricteţe timp de şase luni. A luat regulat toate medicamentele care i-au fost prescrise. Recunoaşte însă că nu a putut să respecte întocmai şi celelalte condiţii: mai puţin stres şi mai multă odihnă, mîncare bună şi la timp. Era bărbat în casă şi trebuia să-şi cîştige cumva existenţa, dar şi să-şi ajute familia, astfel că a mai sărit peste un prînz, nu totdeauna s-a odihnit atiunci cînd era necesar.
A trecut jumătate de an, apoi încă o jumătate de an. Boala nu avea de gînd să cedeze. Iată că deja de patru ani tot luptă cu ea. Potrivit specialiştilor, tînărul suferă de tuberculoză multidrog rezistentă.
NOTĂ: Tuberculoza multidrog rezistentă este o formă deosebită a tuberculozei, în cadrul căreia microbul care provoacă îmbolnăvirea, bacilul Koch, este rezistent la medicamentele administrate, ceea ce face ca tratamentul să nu fie eficient.
Acum, boala nu îl sperie
Cunoaşte tot ceea ce înseamnă tuberculoză. Poţi să-i adresezi orice întrebare referitor la acest subiect şi îţi va răspunde, fără să stea mult pe gînduri. Ştie să dea sfaturi şi chiar să te corecteze atunci cînd greşeşti. M-am convins de acest lucru cînd i-am spus că tuberculoza este boala săracilor. Tînărul m-a contrazis imediat. „Atunci cînd eram internat în spital, vedeam zilnic cum veneau aici oameni înstăriţi, cu maşini de lux şi îşi primeau medicamentele”, m-a spus, după care a concluzionat: „Această boală nu înconjoară pe nimeni, se „lipeşte” de cel care are imunitatea mai slabă”.
Are încă multe vise de realizat
Este o fire pozitivă, deschisă şi dornică de a-şi trăi viaţa cît mai intens. Are o iubită şi vrea cît mai curînd să se căsătorească. „Boala mea nu este un impediment pentru realizările noastre, ştiu tot ceea ce înseamnă tuberculoză, ştriu cum să-mi protejez iubita şi, cel mai important, este că ei nu-i este frică să stea alături de mine”, accentuează tînărul.
Chiar dacă avea, cu patru ani în urmă, atunci cînd s-a îmbolnăvit, o mie şi unul de prieteni vorba lui, în prezent are doar doi sau trei. Nu-i condamnă. Din contra, încearcă să le înţeleagă poziţia. Visează să facă şi o facultate, dar nu una oarecare, ci de psihologie. Studiind, va putea să-i înţeleagă pe oameni mai bine.
Apoi, vrea să-şi găsească un serviciu bun. În prezent, din cauza bolii, nu reuşeşete să se angajeze. „Ştiu că, pentru a-mi realiza visele, e nevoie de multă răbdare. Eu voi încerca să am cît mai multă răbdare pentru a răzbate în viaţă”, a spus la final. Este optimist şi ştie că, într-o bună zi, se va vindeca. Contează să urmeze sfaturile medicilor şi să nu renunţe la tratament.
Un fel de post-scriptum
Anterior, şi tatăl baiatului, dar şi sora, şi un unchi au fost bolnavi de tuberculoză, însă aceştia s-au tratat. De unde s-a molipsit, nu ştie exact, dar are două versiuni, fie de la unchiul său ori din armată.
Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că Republica Moldova este una dintre țările cu cea mai înaltă rată de tuberculoză multidrog rezistentă. Aproximativ 18% din cazurile de tuberculoză nu răspund la medicamentele convenţionale, iar 65% dintre pacienții tratați anterior de tuberculoză acum au tuberculoză multidrog rezistentă.
Lasă un răspuns