Ai noştri pădurari – cei mai buni

În fotografie: Anastasia Ciobanu îşi primeşte premiul meritat pe deplin. Fotografie: www.moldsiva.gov.md

În fotografie: Anastasia Ciobanu îşi primeşte premiul meritat pe deplin.  Fotografie: www.moldsiva.gov.md
În fotografie: Anastasia Ciobanu îşi primeşte premiul meritat pe deplin.
Fotografie: www.moldsiva.gov.md

Se pare că cifra 13 le poartă mare noroc pădurarilor din regiunea Călărași-Nisporeni-Ungheni. În acest an, 2013, pe data de 13 septembrie, la ediţia a 13-a a concursului profesional „Cel mai bun pădurar”, ei s-au clasat pe primele locuri, surclasînd aproape 20 de colegi de-ai lor din întreaga republică, foarte experimentaţi şi buni cunoscători în ale silviculturii.
Locul I – la Călăraşi
A lăsat în urma sa numeroși bărbați, întrecîndu-i la călărit, tăiat lemne cu ferestrăul, dar și la determinarea speciilor de arbori după semințe, frunze, puieți și lemn. Este vorba de Anastasia Ciobanu, pădurar în Ocolul Silvic Hîrjauca. Anume ea a devenit  învingătoarea concursului ”Cel mai bun pădurar al anului 2013”.
„Chiar dacă nici o probă nu mi s-a părut complicată, totuşi, am avut emoții pe alocuri. Însă, deoarece m-am pregătit din timp pentru acest concurs, dar și datorită experienței mele, am reușit să înving”, a declarat dînsa pentru „Expresul”. De notat că Anastasia Ciobanu şi-a dedicat 36 de ani din viață slujirii pădurii. Deși recunoșate că profesia pe care și-a ales-o este mai mult bărbătească – în Republica Moldova avem doar ceva mai mult de 40 de femei-pădurari – și, de multe ori, îi vine mai greu decît colegilor bărbați să facă față cerințelor profesionale, totuși, spune, în pădure este loc și pentru femei.
O parte din succesul său, Anastasia Ciobanu îl datorează familiei sale, care o susține mereu în toate. Altfel nici nu poate fi, căci şi soțul, și cei doi feciori ai săi au ales să fie tot silvicultori.
Referindu-se la performanţa colegei lor, Chiril Coșeru, șeful Întreprinderii Silvice din Călărași, a remarcat că este o mîndrie pentru călărăşeni, dar și o obligație, pentru că învingătorii devin automat și organizatorii următorului concurs, la ei acasă.
Locul II – la Nisporeni
Premiul doi, în acest an, i-a revenit unui pădurar care nu mai are nevoie să-şi demonstreze măiestria şi profesionalismul, căci a fost declarat cel mai bun pădurar al anului de cinci ori – în anii 1999, 2003, 2005, 2006, 2007. Este vorba de Ion Movileanu, pădurar în Ocolul silvic Cioreşti.
”Recunosc pe deplin victoria colegei de la Călărași, or, dînsa, într-adevăr, a dat dovadă de o bună pregătire la toate probele”, ne-a spus Ion Movileanu, șeful Ocolului silvic Ciorești, după care a remarcat, mai în glumă, mai în serios: „Trebuie să dăm voie și femeilor înainte”. Cei doi, concurează de ani buni pentru titlul de cel mai bun pădurar al anului, cedîndu-l unul altuia. După ce, în anul 2011, s-a clasat pe locul III, iată că Ion Movileanu revine în forţă, astfel că nu-i exclus ca la anul să-şi ia revanşa.
Locul IV – la Ungheni
Anatol Ciobanu, pădurar în Ocolul silvic Pîrliţa, a oferit una dintre surprizele competiţiei. Fiind cel mai tînăr participant al concursului – are doar 24 de ani – dînsul nu s-a lăsat intimidat de experienţa mult mai vastă a „adversarilor” săi şi a concurat de la egal cu ei. Este adevărat, a fost ajutat un pic şi de mama sa, care – surpriză! – nu este nimeni altcineva decît Anastasia Ciobanu, deţinătoarea titlului „Cel mai bun pădurar” din anul curent. ”La unele probe l-am ajutat, fiindcă nu doream să fie printre codași”, a recunoscut dînsa, după care a punctat: ”Sînt mulțumită de rezultatul obţinut de fiul meu și sper că, pe viitor, va reuși să se claseze şi pe locul I”. De notat că Anatol Ciobanu este abia la început de cale, fiind angajat la ÎSS de mai puţin de jumătate de an.
Cei mai buni pădurari ai anului 2013, care s-au clasat pe primele trei locuri, vor participa, în luna octombrie, la un concurs similar în România.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *