O viață de cîine la frontiera de stat
Jaklina, o „domnişoară” în vîrstă de şase ani, originară din Lituania, se plimbă nestingherită de-a lungul frontierei. Nimeni n-o alungă. Dimpotrivă, angajaţii Direcției regionale Ungheni a Poliției de Frontieră o venerează.
Este vorba, de fapt, despre… un cîine. Unul fidel, alături de care, susţin poliţiştii de frontieră, te simți în siguranță chiar și în cele mai neașteptate situații. La ora actuală, lor le sînt de ajutor 16 cîini de serviciu, specializați în depistarea drogurilor şi a țigărilor de contrabandă, în luarea urmelor sau însoțirea și cercetarea mijloacelor de supraveghere a frontierei.
Ion Rotari, inspector chinolog în cadrul Sectorului Poliție de Frontieră Ungheni, spune că nu și-ar putea imagina o colegă de serviciu mai bună decît cel pe care o are în prezent: cîinele de rasă pur germană, Jaklina. Pe lîngă faptul că este o profesionistă desăvîrşită în căutarea răufăcătorilor la frontieră, femela are un simț înnăscut al datoriei și este foarte atașată de însoțitorul său. Practic, îi este alături 24 din 24 de ore. „Pentru Jaklina a fost plătită suma de 8000 de lei, plus cîte 200 de lei lunar pentru hrană”, spune chinologul, după care face o remarcă: „Acest cîine nu are preț, dacă e să luăm în calcul capacitățile sale profesionale”.
Nu a mers la o școală militară, nu are în dotare pistol, nici măcar nu vorbește. Cu toate acestea, infractorii tremură de frică în fața Jaklinei, chiar dacă ea e o fire calmă şi n-o deranjează prezența necunoscuților în preajmă. Dar, dacă simte o amenințare sau aude comanda stăpînului pentru atac, păzea! ”E suficient ca cineva să aibă un comportament agresiv față de mine, că imediat se va trezi la pămînt, doborît de labele puternice ale lui Jakie”, povesteşte Ion Rotari.
Sînt nenumărate cazurile cînd, cu ajutorul Jaklinei, oamenii legii au reușit să pună mîna pe infractori sau să găsească urma migranților ilegali la frontieră. ”Jaklina are un simț olfactiv bine dezvoltat și poate lua urma cu ușurință”, îi dă o caracterizare chinologul.
O dată la două luni, cuplul om-cîine merge la Centrul de instruire Zagarancea, Ungheni, unde au loc „cantonamente” pentru toți cei 16 cîini de serviciu ai Direcției regionale Ungheni a Poliției de Frontieră. ”Acolo vin chinologi de la Chișinău și ne învață multe lucruri importante de dresare și îngrijire a cîinilor”, explică Ion Rotari.
Potrivit dînsului, pentru a obține succese în pregătirea și antrenarea unui cîine de serviciu, este nevoie de multă răbdare și dragoste. Secretul e simplu: cu cît un dresor este mai răbdător și mai echilibrat, cu atît cîinele devine mai docil și mai ascultător. Dresajul de specializare se efectuează zilnic și durează cel puțin o oră. O atenţie deosebită se acordă disciplinei. Apropo, orice instructor ştie că un cîine de intervenție are nu doar obligațiuni, ci și drepturi. De exemplu, patrupezii au dreptul să nu iasă „la serviciu” pe timp ploios sau cu ninsori abundente, cînd e viscol ori furtună, cînd temperatura aerului este mai joasă de 15 grade C sau mai mare de 30 grade C.
Dar să revenim la Jaklina și instructorul său, care deja de doi ani sînt nedespărțiți. Jakie îi este alături chiar și în afara orelor de serviciu. Acasă la el, Ion Rotari i-a amenajat o cușcă specială. Responsabilitatea este foarte mare, întrucît, în situația în care cîinele ar păți ceva, instructorul ar plăti cu vîrf şi îndesat. De aceea merge cu regularitate să-şi arate prietena medicului veterinar. „Cînd ceva nu e în regulă, o cunosc după ochi”, spune chinologul.
Viața profesională a unui cîine nu este prea lungă și, de cele mai multe ori, nu depășește un deceniu. Patrupezii sînt petrecuţi la pensie în momentul în care le-au slăbit capacitățile olfactive și vederea. Aceasta însă nu înseamnă că sînt uitaţi. Ei oricum rămîn în grija oamenilor legii, doar că au misiuni mult mai ușoare și nu presupun ieșiri pe teren.
Ina Landa
Lasă un răspuns