Cultura rurală, salarii şi proiecte de viitor
Ungheniul este un exemplu pentru celelalte raioane în domeniul culturii. Declaraţia îi aparţine viceministrului Culturii, Gheorghe Postica, şi a fost făcută în cadrul vizitei sale la Ungheni, pe 10 iulie curent.
În acest context, dînsul a menţionat Muzeul de istorie şi etnografie din Ungheni care, potrivit oficialului, este unul foarte bun. „Aş vrea să remarc că la Ungheni se observă o promovare a culturii”, a accentuat dînsul, felicitîndu-i pentru aceasta pe lucrătorii din acest domeniu, veniţi în număr mare la întîlnirea cu el.
Viceministrul Culturii a vorbit pe larg şi despre proiectele de lege care urmează a fi elaborate, dar şi despre planurile pe care le are în vizor Ministerul Culturii în următorii ani. O atenţie sporită se va acorda culturii rurale. În acest sens, casele de cultură vor fi transformate în centre culturale multifuncţionale, a precizat oaspetele chişinăuean, declarîndu-se îngrijorat pentru faptul că „riscăm să pierdem în mare parte activitatea culturală din teritoriu”.
În altă ordine de idei, Gheorghe Postica a remarcat că „la Ungheni există condiţii favorabile, care ne fac să fim optimişti în perspectiva conservării şi promovării tezaurului naţional şi spriritual pe care l-am moştenit”. Viceministrul s-a referit şi la salariile angajaţilor din cultură, recunoscînd că acestea sînt mici, chiar foarte mici comparativ cu salariile din alte domenii. Dînsul a spus că şi Guvernul, şi Ministerul Culturii va acorda o atenţie sporită acestui aspect în următorii doi ani.
Eugenia Baroncea, şefa Secţiei cultură Ungheni, a declarat imediat după întîlnirea cu viceministrul Gheorghe Postica: „Sper că această întîlnire va avea un efect benefic pentru tot raionul. Or, toate doleanţele lucrătorilor din cultură vor fi transmise mai departe şi astfel se va vedea un rezultat pozitiv”, după care a subliniat: „Cultura are un rol deosebit în dezvoltarea comunităţii”. Anterior, aceeaşi idee a expus-o şi viceministrul, care a remarcat: „Cultura nu este un domeniu de promovare a muzicii sau a dansului, dar este şi poate fi o importantă resursă de dezvoltare durabilă a societăţii”.
Natalia Junghietu
Lasă un răspuns