Faţă în faţă cu cetăţenii din Ungheni
Sute de oameni – unii din simpatie, alţii din curiozitate – au venit, pe 22 mai, la întîlnirea cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, întîlnire ce a avut loc în sala mare a Palatului culturii din Ungheni. Cu toţii l-au întîmpinat pe înaltul oficial în picioare, cu aplauze.
„E bine cînd cei aleşi se întîlnesc cu cetăţenii, căci ceea ce avem de făcut trebuie să facem împreună. Dacă puterea e ruptă de cei care a ales-o, înseamnă că interesele sînt altele”, a remarcat de la bun început Mihai Ghimpu. Discursul domniei sale a durat mai bine de o oră, timp în care dînsul a reuşit să abordeze nenumărate subiecte. Am selectat doar cîteva dintre ele, pentru a le prezenta şi publicului cititor.
Despre refuzul comuniştilor de a participa la şedinţele Parlamentului
„Asta poate fi o zi, două, trei, o săptămînă. Dar să nu vii la lucru două luni şi să primeşti salariul, asta e ieşit din comun. Iată că puteţi vedea cu adevărat cine sînt cei ce au spus că-s mari patrioţi şi munca lor a fost doar pentru binele cetăţenilor.
Am primit o moştenire foarte grea”.
Despre Vladimir Voronin şi alegători
„Votezi pentru unul care a devenit miliardar în urma funcţiei pe care a ocupat-o? Care-i logica? Cineva, la Bălţi, m-a întrebat cum poate trăi cu 500 de lei? I-am răspuns: oare ieri Voronin v-a dat 2000 de lei şi azi Ghimpu vă dă numai 500? Voronin se deplasa cu un avion care costa de la 20 la 60 mii euro, iar vouă vă dădea pensii de 500 de lei. Trăiţi cum votaţi. Cum altfel. Am văzut personal arhivele. Cînd Voronin trebuia să plece în deplasări, consilierii îi prezentau avionul: cum arată în interior, cum arată în exterior. Şi preţul: 20 mii, 30 mii, 40 mii euro. Voronin alegea 60 mii euro. Se poate de trăit aşa? Şi ne mai întrebăm de ce trăim greu, de ce avem pensii mici. În loc să vină banii în buget, ei unde se duceau?
De un rău nu poţi scăpa, dacă nu lupţi contra lui şi nu arăţi cetăţenilor la ce a adus acest rău”.
Despre vinul moldovenesc şi… votcă
„Plină de votcă e Republica Moldova. De ce? E mai ieftină. Da’ de ce-i mai ieftină? Că este un interes. Noi încă nu am ajuns la problema aceasta… Şi ne plîngem că nu avem unde vinde vinul. Pratica europeană şi mondială arată că, în proporţie de 70-80%, consumul de vin este intern. Ce căutăm noi pieţe străine? Vindem vinul şi noi bem votcă? De ce bărbaţii trăiesc puţin, nici nu dovedesc să iasă la pensie?
Sînt nişte lucruri care trebuie schimbate”.
Despre presă
„Presă liberă înseamnă că au dreptul să-şi expună punctul de vedere şi opoziţia, şi puterea. Eu nu am călcat pragul televiziunii publice 10 ani. Fiind deja preşedinte al Parlamentului, încă vreo 6 luni nu am călcat pragul acestei televiziunii. Noi nu avem o televiziune care să caute unde locuieşte Voronin, ce are la telecentru acolo…
Aceasta este adevărata democraţie: cînd cetăţeanul are informaţii din mai multe surse şi atunci trebuie să facă conculziile necesare”.
Despre realizări
„Noi am început să ne mişcăm înainte. Oamenii au devenit mai liberi, economia a devenit mai liberă. Încet-încet, ne mişcăm”.
Despre dizolvarea Parlamentului
Dizolvăm Parlamentul?
Sala: Nu.
Vreţi alegerea preşedintelui de către cetăţeni?
Sala: Da.
Nu eu voi lua decizia să dizolv sau nu Parlamentul. O va lua Alianţa.
Lasă un răspuns