Migranţii vor fi ajutaţi să plece, dar şi să revină
În toamnă, Ungheniul ar putea avea un centru de informare pentru migranţi. Ar fi o premieră pentru Republica Moldova.
Un proiect în acest sens a fost deja depus de către Agenţia Internaţională pentru Sursa Informaţiilor pe Ţară (IASCII) la Comisia Europeană. „În curînd trebuie să avem rezultatul final. Proiectul este foarte bun şi actual. Lumea migrează şi pierde foarte mult atrunci cînd nu are informaţii despre locul în care pleacă. Astfel, se fac multe greşeli, iar greşeala costă”, a declarat, pentru „Expresul”, vicepreşedintele raionului, Iulia Pancu.
Discuţiile privind acest centru au început în luna noiembrie 2011, cînd la Ungheni a venit Nicolaas Zwager, directorul IASCII, şi le-a vorbit autorităţilor raionale despre ideea respectivă. Autorităţile, la rîndul lor, au acceptat-o imediat. Acum a mai rămas doar puţin pînă la deznodîmînt.
„Dacă proiectul este acceptat de către Comisia Europeană, va fi un lucru extraordinar”, a remarcat Iulia Pancu, dînd de înţeles că şansele sînt destul de mari, căci un astfel de centru ar fi de mare ajutor celor ce vor să migreze.
Pe oameni nu-i poţi opri şi nici nu le poţi interzice să plece. Dar poţi să faci astfel ca perioada de şedere în altă ţară să fie cu mult mai mică, după care persoanele respective să revină acasă, unde să-şi rezolve problemele, să investească banii cîştigaţi astfel ca aceştia să le aducă satisfacţie atît morală, cît şi materială. Anume acesta este scopul pe care şi l-au propus autorii proiectului.
Acum, majoritatea oamenilor pleacă în necunoscut. Centrul de informare pentru migranţi, în cazul în care va fi deschis, le va ajuta acestora să obţină informaţiile necesare, să înţeleagă că e bine să cunoască şi limba statului în care vor să plece. Centrul va face legătura şi cu persoane din ţara respectivă, care îi vor întîlni şi-i vor ajuta pe eventualii migranţi.
De notat că se preconizează un centru regional, de serviciile căruia vor beneficia şi locuitorii raioanelor adiacente. Asemenea centre se planifică să fie deschise şi la Cahul, şi la Edineţ.
„Scopul nostru e să nu-i pierdem pe oameni. Scopul nostru e ca aceştia să revină acasă, iar banii care îi cîştigă în străinătate să nu fie utilizaţi doar pentru consum, ci pentru dezvoltare”, a opinat, la final, Iulia Pancu.
Lucia Bacalu
Lasă un răspuns