Omagiu poetului Grigore Vieru
În miez de faur, la biblioteca publică nr. 2 din Nisporeni a fost organizat un medalion literar cu genericul: „Tainele sale ne apără/ Numele său ne adună”. Astfel s-a dorit să se aducă un omagiu poetului Grigore Vieru, care ar fi împlinit, pe 14 februarie, 77 de ani.
„Poetul ne veghează din veşnicii” – aşa a fost numită expoziţia de carte organizată de către bibliotecara Sofia Adam. La această manifestare culturală, biblioteca a fost onorată de prezenţa elevilor de la Liceul „Mircea Eliade” şi Gimnaziul „Mihai Eminescu”.
Cu deosebit interes au fost ascultate unele poezii imprimate pe bandă audio în lectura poetului. A urmat apoi o trecere în revistă a biografiei şi creaţiei sale.
Cu mult har şi emotivitate şi-au recitat eseurile elevele clasei a VII-a de la Gimnaziul „Mihai Eminescu”: Elena Popa şi Valeria Tulbure. Cei mai mici – Nicoleta Mătăsaru, Mariana Buca, Victor Vioară, Maxim Talpă, Andreea Munteanu şi Albina Drumea – au recitat poezii ale iubitului poet. Au impresionat publicul prin poeziile recitate şi elevii de la Liceul „Mircea Eliade”: Dumitriţa Gurghiş (cl. a VI- a), Ion Boţoc (cl. a V-a), Valerian Manoli (cl. a V-a).
Au participat la activitate şi au luat cuvîntul: profesoara de istorie Tatiana Ruzumici, directorul Muzeului de istorie şi etnografie Ion Crîcimari, membrul Uniunii Scritorilor din Moldova, Grigore Drăgan. Dînşii au accentuat rolul şi importanţa creaţiei lui Grigore Vieru în cultivarea dragostei pentru cuvîntul scris, pentru triumful binelui, frumosului şi adevărului.
Toţi elevii ce au recitat poezii au primit în dar cîte o carte a poetului.
La final, angajaţii muzeului le-au organizat participanţilor la eveniment „Ziua uşilor deschise”. Elevii, la rîndul lor, s-au angajat să contribuie activ la completarea cu noi exponate a fondului muzeului şi să se aplece mai des, cu pietate, asupra operei lui Grigore Vieru.
Grigore Drăgan,
specialist în problemele patrimoniului cultural şi turismului, Secţia Cultură Nisporeni
Lasă un răspuns