VIDEO / Campanie de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon, la Călărași

În plin sezon de recoltare și fermentare a strugurilor, angajații Secției Situații Excepționale Călărași desfășoară o campanie de informare despre măsurile de siguranță necesare pentru prevenirea intoxicațiilor cu dioxid de carbon – un gaz periculos, eliberat în timpul fermentației vinului.

Echipele Serviciului Prevenție au mers prin gospodării, au discutat direct cu localnicii, au distribuit pliante și au amplasat materiale informative în locuri publice. Totodată, au avut întâlniri și cu elevii din școli, explicându-le regulile de comportament și măsurile de siguranță.

„Desfășurăm o campanie de prevenire a intoxicării cu dioxid de carbon. În acest scop, angajații Serviciului Prevenție din cadrul Secției Situații Excepționale Călărași desfășoară măsuri de prevenire prin deplasarea în teritoriu, conlucrarea cu administrația publică locală și discuții directe cu cetățenii. Vizităm gospodăriile, informăm oamenii despre pericolele care pot apărea în urma nerespectării regulilor, distribuim pliante și amplasăm informațiile în spații publice”, a menționat Ana Bobeico, ofițer superior al Serviciului Prevenție din cadrul Secției Situații Excepționale Călărași.

Eugenia Moraru, ofițer în cadrul aceleiași secții, atrage atenția asupra unor măsuri simple, dar esențiale, care pot salva vieți în timpul fermentării vinului. Potrivit ei, înainte de a intra într-un beci sau într-o încăpere unde are loc fermentarea, este important ca spațiul să fie bine aerisit. Mustul sau vinul nu trebuie păstrate în locuri fără ferestre ori ventilație, iar verificarea butoaielor se recomandă doar după o aerisire corespunzătoare și, pe cât posibil, în prezența unei surse de aer curat din exterior. Totodată, ea atenționează că nimeni nu ar trebui să coboare singur în beci în această perioadă, iar în cazul apariției simptomelor de amețeală sau dificultăți de respirație, trebuie părăsită imediat încăperea și solicitat ajutor medical.

Împreună cu echipa serviciului prevenție, am mers și la casa familiei Tudoreanu, din satul Călărași. Gospodarul Simion Tudoreanu știe că respectarea regulilor este esențială. „Atunci când vrem să facem vinul, fiecare dintre noi ar trebui să cunoaștem tehnica securității – de la culesul strugurilor până la fermentare și depozitare. Eu țin vinul în butoaie de inox, apoi îl duc în beci. Este important să fim atenți la procesul de fermentare și să respectăm regulile, pentru a evita tragediile”, subliniază el.

Prin aceste măsuri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență își propune să protejeze viețile oamenilor și să evite tragediile asociate cu producția de vin. Campania va dura pe tot parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *