Salvatorii avertizează: pericol de intoxicații în timpul fermentării vinului

Sursa foto: realitatea.md

În plin sezon de recoltare și fermentare a strugurilor, salvatorii și pompierii desfășoară acțiuni de informare pentru a preveni intoxicațiile cu dioxid de carbon, gaz periculos eliberat în timpul procesului de fermentație, transmite moldpres.md

Specialiștii merg din casă în casă pentru a explica pericolele acumularii CO₂, care se concentrează la nivelul solului și, în lipsa ventilației, poate atinge niveluri fatale. Gazul este incolor, inodor și extrem de toxic. Intoxicația se manifestă prin dureri de cap, amețeli, greață, iar în cazuri grave poate provoca convulsii, comă sau chiar deces.

Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, cele mai periculoase sunt primele trei–cinci zile de fermentare, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de gaz. Salvatorii recomandă ca produsul aflat în fermentare să nu fie păstrat în spații închise și neaerisite, iar încăperile să fie ventilate permanent. Înainte de a intra într-un beci, este indicat să se aștepte cel puțin o oră după aerisire, iar accesul să aibă loc dimineața, când aerul este mai rece și gazele mai puțin concentrate. De asemenea, recipientele cu vin în fermentare nu trebuie închise ermetic, iar procesul trebuie supravegheat permanent, evitându-se aflarea singură în aceste spații. Totodată, minorii nu trebuie lăsați nesupravegheați și nu trebuie să aibă acces în încăperile unde se fermentează vinul.

Pentru verificarea nivelului de oxigen, specialiștii recomandă o metodă simplă: aprinderea unei lumânări la intrarea în beci. Dacă flacăra se stinge, înseamnă că nivelul de oxigen este insuficient și nu trebuie pătruns în interior. În cazurile când este necesară munca în beciuri cu fermentație activă, se recomandă utilizarea măștilor cu filtru de aer de tip industrial, purtarea hamurilor de siguranță și supravegherea din exterior de către o altă persoană.

Pe lângă explicații, pompierii organizează demonstrații practice privind verificarea siguranței în beciuri și distribuie materiale informative cu toate recomandările. Activitățile de prevenire se desfășoară la nivel național pe toată durata perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor.

IGSU amintește că în anul 2024, în satul Sadova, raionul Călărași, două persoane – soț și soție – au decedat după ce s-au intoxicat cu gazele emanate în urma fermentării vinului.

Expresul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *