Foto / Ungheni FEST 2025: o sărbătoare a toamnei, a vinului și tradițiilor locale

Ungheni fest

Muzică și dansuri populare, bucate tradiționale, fructe și legume de sezon, procesul de facere a vinului, ograda gospodarului, tradiții și obiceiuri – toate au putut fi admirate și gustate la Festivalul recoltei, vinului și promovării tradițiilor naționale – UngheniFest. În cadrul festivalului au fost prezentate o diversitate de produse, de la bucatele tradiționale din Orășelul Gastronomiei, vinurile alese din Cartierul Vinăriilor, până la fructele și legumele proaspete din Aleea Produselor Agricole.

Evenimentul a reunit 26 de primării din raionul Ungheni, meșteri populari și artiști, care și-au dat întâlnire pentru a readuce la viață frumusețea tradițiilor și obiceiurilor unghenene.

Comuna Zagarancea a prezentat „nunta de altădată”, amenajată în șopron, cu covoare, zestrea miresei și o masă mare plină de bucate tradiționale: gogoși cu smântână și miere, babă neagră, pește prăjit cu mujdei, brânză cu mămăligă, minciunele, pere umplute cu nuci și dulceață de prune. Nu au lipsit sarmalele, cartofii la cuptor, găina umplută și vinul așezat în sticle vechi. „Am readus în fața oamenilor obiceiurile și datinile strămoșești, pentru ca tradiția să nu fie uitată”, ne spune Maria Cimpoieș.

Satul Bumbăta a venit cu pâine coaptă în cuptor, babă neagră și sărmăluțe. „Nu trebuie să uităm tradițiile și valorile noastre naționale. Prin astfel de activități le transmitem tinerei generații. Simbolul întâlnirii oaspeților este pâinea și sarea”, afirmă Liuba Urzică. Și satul Cornești a adus pe mesele festivalului sărățele, plăcințele cu diverse umpluturi, babă neagră, sarmale și ardei umpluți.

Ograda gospodarului a fost amenajată de Chirileni. Aici a fost prezentat ceea ce se găsește în ograda unui gospodar toamna, când se strânge roada și se face vinul. „Acest festival promovează omul harnic de la sat”, a explicat Ana Țeruș, care a prezentat și bucatele tradiționale pregătite pentru a fi savurate de vizitatori și oaspeți. La fel și Teșcureni a reconstituit ograda gospodarului, aducând pe mesele de sărbătoare babă neagră, plăcinte, sarmale și biscuiți.

„Din an în an, noi devenim mai buni. Acest festival este despre conservarea tradițiilor și originilor noastre. Vrem să arătăm ce avem noi mai frumos aici, în satele Moldovei: bucate tradiționale, vin, muzică și dans popular, unice în felul lor. Cele 26 de primării participante sunt diverse, dar unite de un scop comun – promovarea tradiției și culturii noastre moldovenești și unghenene”, a menționat Dionisie Ternovschi, președintele raionului Ungheni.

„Belșug, recoltă, vin și tradiție – un amestec unghenean, dar și moldovenesc, veritabil și promițător. Toate aceste ingrediente le regăsim astăzi în Piața Independenței și în Scuarul Înfrățirii din Ungheni.”, l-a completat Vitalie Vrabie, primarul municipiului Ungheni.

NOTĂ: Evenimentul a fost organizat de către Consiliul raional Ungheni, în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni, primăriile participante, agenți economici, sponsori și parteneri.

 

Tatiana Tesliuc 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *