Din grija pentru familie, a început că coacă pâine cu maia – sănătoasă și plină de tradiție

În bucătăria ei, mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor e mereu prezent. Natalia Negruța, secretară a consiliului comunal din Valea Mare, și-a transformat pasiunea pentru coacerea pâinii cu maia într-un ritual al răbdării și al grijii față de cei dragi.

„Din grija față de familie am început să coc pâinea cu maia, pentru că este mult mai sănătoasă și are o valoare nutritivă mult mai mare comparativ cu cea din comerț, care conține tot felul de adaosuri. Miez pufos și aerisit, o crustă bine coaptă și crocantă, aroma inconfundabilă și gustul care te cucerește. Fiecare pâine pe care o scot din cuptor poartă amprenta tradiției și a pasiunii pentru gusturile autentice”, povestește Natalia Negruța.

Totul a început în 2023, când a urmat un curs specializat. „Nu am vrut să iau rețete de pe internet, pentru că eu sunt genul de om care caută lucrurile verificate și sigure. Din prima încercare nu mi-a ieșit maiaua. Abia în ianuarie 2024, după ce am încercat din nou, maiaua a crescut în aproximativ o săptămână, și din acel moment coc pâine cu maia de 3-4 ori pe săptămână pentru familie”, spune ea.

Cei care coc pâine cu maia știu un mic secret: maiaua trebuie să fie mereu hrănită. „Maiaua are propriul ei ritm – dacă nu a fost hrănită de ceva timp, devine flămândă și nu mai face aluatul să crească cum trebuie”, explică ea. Pentru a o menține activă, o hrănește cu făină, apă și tărâțe, în cantitățile potrivite. „Verific mereu maiaua înainte să frământ aluatul – dacă e flămândă, o hrănesc și abia apoi o folosesc”, menționează Natalia Negruța.

Procesul de coacere este unul de răbdare și migală. Odată scoasă maiaua din frigider, ea pregătește „prefermentul” – un amestec care are nevoie de 4 până la 8 ore să crească, în funcție de temperatura camerei. Abia după ce acesta este activ și plin de bule, poate fi folosit pentru aluat. Urmează frământarea și împăturirea, făcute de trei ori, cu pauze de odihnă, pentru a-i da elasticitate și structură. Apoi, timp de trei ore, aluatul dospește la temperatura camerei. După această etapă, urmează dospirea lungă, de aproximativ zece ore, la frigider. Doar după acest drum lung, cu răbdare și atenție, pâinea este gata să fie pusă în cuptor. Însă, înainte să intre în cuptor, pâinea trece printr-un moment special și anume, crestarea. Cu o lamă subțire și ascuțită, se trasează câteva linii fine pe suprafața aluatului. Odată ce pâinea prinde căldură, acestea se transformă într-o deschizătură spectaculoasă. Crusta se ridică elegant, lăsând să iasă aburul, iar pâinea capătă acel aspect artizanal care o face unică. „Pâinea cu maia are nevoie de timp și de grijă, dar tocmai asta o face atât de specială”, spune femeia.

De regulă, pregătește pâinea pentru familie, dar atunci când timpul îi permite, prepară câteva pâini și la comandă.

Pentru ea, fiecare pâine înseamnă o încărcătură de emoții pozitive. „Nu am descoperit în alte activități bucuria pe care o am atunci când coc pâinea. Este o întoarcere la origini, la ceea ce făceau odinioară străbunicii noștri, un gust autentic și o grijă pentru sănătate. Este un produs natural și autentic, pregătit cu răbdare și suflet”, menționează Natalia.

Natalia Negruța nu se limitează doar la pâinea tradițională. Ea experimentează și cu combinații de arome – pâine cu semințe de in, cu in și floarea-soarelui, pâine cu ciocolată și prune uscate, pâine cu cașcaval, pesto și roșii uscate. „Pâinea cu maia nu se face doar cu mâinile, ci și cu sufletul. Aluatul trebuie simțit”, accentuează femeia”, conchide femeia.

O pâine ajunge să cântărească în jur de 900 de grame, iar prețul ei pornește de la 100 de lei.

Iar pe lângă pâinea cu maia în diverse combinații, Natalia mai prepară și o zmeuradă pe bază de maia – o băutură naturală, plină de savoare și beneficii. Astfel, familia ei este răsfățată nu doar cu pâine sănătoasă și gustoasă, ci și cu un răcoritor autentic și aromat.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *