Turcia renunță la sistemul all-inclusive pentru a combate risipa alimentară

Guvernul Turciei a decis să elimine sistemul all-inclusive din hoteluri, urmând să-l înlocuiască cu unul „a la carte”, potrivit sabah.com.tr. Măsura face parte dintr-un plan mai amplu de reducere a risipei alimentare, transmite antena3.ro.
Datele Fundației pentru Prevenirea Risipei din Turcia arată că, anual, în țară se irosesc aproximativ 23 de milioane de tone de alimente, iar 35% din fructe și legume ajung la gunoi. Consiliul Prezidențial pentru Agricultură și Politici Alimentare a anunțat măsuri pentru combaterea fenomenului, care contribuie și la creșterea inflației alimentare.
Ramazan Bingol, membru al Consiliului, a explicat că obiceiul micului dejun variat, foarte popular în ultimii ani, a devenit o sursă majoră de risipă, în special în localurile care impun un număr fix de porții în funcție de numărul de persoane la masă.
„De exemplu, trei sau patru prieteni s-ar putea mulțumi cu un mic dejun mixt pentru două persoane, dar multe localuri aduc mai multe preparate. Unele rămân neatinsă și ajung direct la gunoi”, a spus Bingol, estimând că 50% dintre aceste mese se aruncă.
Oficialul a subliniat că sistemul all-inclusive din hoteluri este, de asemenea, risipitor, motiv pentru care ar trebui înlocuit cu unul „a la carte”. „Oamenii comandă cât vor să mănânce. În loc să ia totul și să nu mănânce, pleacă de la masă doar cu ce își aleg și consumă”, a declarat acesta.
În plus, Bingol a precizat că, dacă se vor introduce reglementări legale pentru restaurante și cafenele, acestea nu vor putea impune ocuparea unui loc sau un număr fix de porții. Trei persoane ar putea comanda un mic dejun pentru două persoane, iar cinci sau șase persoane ar putea împărți un meniu. În caz contrar, clienții vor putea sesiza Ministerul Comerțului, iar localul va fi amendat.
Sistemul „a la carte” înseamnă că oamenii aleg și plătesc doar preparatele pe care le comandă efectiv dintr-un meniu, nu au acces la un bufet unde pot lua nelimitat mâncare.
Practic:
- Clientul primește un meniu cu prețuri pentru fiecare fel de mâncare.
- Comandă exact ce dorește și în cantitatea dorită.
- Plătește doar pentru ceea ce a cerut, nu pentru o masă „la pachet” sau nelimitată.
Diferența față de all-inclusive este că, în all-inclusive, plătești un tarif fix și poți lua cât vrei din bufet sau bar, indiferent dacă mănânci tot sau nu — ceea ce duce des la risipă.
Expresul
Lasă un răspuns