Universitățile din România, mai aproape de tinerii din Ungheni

Curtea Liceului „Mihai Eminescu” din Ungheni s-a transformat, pe 4 iulie, într-un spațiu al oportunităților educaționale, găzduind Târgul Universităților din România. Zeci de elevi au discutat direct cu reprezentanții universităților și studenți basarabeni despre oportunitățile de studii peste Prut.
La eveniment au fost prezente mai multe instituții de învățământ superior din România, fiecare venind cu oferte atractive, burse, locuri în cămine și programe educaționale diverse.
Spre exemplu, Universitatea „Babeș–Bolyai” din Cluj-Napoca a fost reprezentată de doi ungheneni: Xenia Luca, studentă în anul II și Pavel Tverdohleb, student în anul III. Cei doi le-au vorbit liceenilor despre viața de student, procesul de admitere și avantajele oferite de universitățile din România. „Am venit cu un amalgam de oferte – de la facultăți precum Studii Europene și Business, până la programe de master. Promovăm și activitatea organizației de voluntari GIB – Grupul de Inițiativă Basarabean, din care facem parte”, au explicat studenții.
Prezenți la târg au fost și reprezentanți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a anunțat pentru acest an 720 de locuri pentru candidații din afara României, dintre care 550 la buget și 170 cu taxă. „Oferim specializări în cadrul celor 15 facultăți ale universității, iar candidații pot aplica la toate cele 126 de programe de studii printr-o singură cerere de înscriere. Studenții beneficiază de bursă și cazare gratuită, iar căminele sunt moderne și confortabile”, a specificat Maria Ignat, conferențiar universitar la Facultatea de Chimie.
Și Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a fost prezentă prin studenta Ruxanda Năstase, aflată în anul IV la Medicină Dentară. „Deși universitatea este cunoscută pentru profilul medical, instituția oferă și alte specializări – inginerie, economie, drept, științe, litere. Tinerii s-au interesat de admitere, medii, ani de studii, condițiile din cămine. Acest târg e o oportunitate pentru ei să descopere opțiuni de care poate nu auziseră până acum”, a spus Ruxanda. Pentru acest an, sunt disponibile 32 de locuri, dintre care 15–20 merg către medicină, iar restul la celelalte domenii.
Printre vizitatorii târgului s-a aflat și Nicon Jomir, proaspăt absolvent, care apreciază inițiativa ca pe o oportunitate valoroasă pentru toți tinerii din raion. Totodată, el a menționat că intenționează să aplice la Facultatea de Litere din București. „Avem o oportunitate de care cred că ar trebui să profite toți absolvenții raionului nostru. Este o ocazie unică de a te informa, chiar dacă vrei să-ți continui studiile aici, acasă. E important să-ți formezi o idee despre sistemul de admitere din România. Cei care au venit sunt foarte prietenoși și deschiși. Este și o formă de voluntariat, dar și o modalitate de a consolida comunitatea”, a spus el.
Vitalina Rusu de la Sculeni este în ultimul an de liceu. Deși încă mai are un an până la absolvire, a venit să se informeze din timp. „Sunt foarte preocupată de viitoarele mele studii și am profitat de această ocazie pentru a discuta cu studenți și reprezentanți ai universităților”, spune ea.
Admiterea la studii de licență în România are loc pe parcursul lunii iulie. Tinerii din Republica Moldova pot depune dosarele online direct pe platformele universităților.
De menționat că, anul trecut, Guvernul României a oferit 5000 de locuri la buget pentru tinerii din diaspora, dintre care 1000 au fost destinate basarabenilor.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns