VIDEO / Satul Mănoilești a celebrat portul popular și meșteșugurile de altădată

Imagine: Expresul

Ajunsă la cea de-a V-a ediție, Sărbătoarea Portului Popular a devenit deja o tradiție în comuna Mănoilești, oferind an de an prilejul de a celebra identitatea națională și meșteșugurile autentice ale neamului. Sărbătoarea a reunit localnici, meșteri populari, reprezentanți ai autorităților și iubitori de frumos din întreaga regiune.

Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută de ansamblurile folclorice din raion și de colectivele artistice care au adus în fața publicului cântece, dansuri și obiceiuri păstrate cu sfințenie. În parcul din centrul satului s-au adunat zeci de oameni îmbrăcați în straie populare, iar corturile amenajate cu grijă au găzduit expoziții de costume, ii, obiecte artizanale și demonstrații de meșteșuguri tradiționale.

„Noi, întreaga comună Mănoilești, ne mândrim și suntem onorați de a fi gazda acestui frumos eveniment – Ziua Portului Popular”, a declarat Valentina Grosu, primara comunei, după care adaugă. „În portul nostru popular, lăsat de străbunii noștri, este încifrată propria noastră istorie. Vreau să vă îndemn să purtăm cu cinste și mândrie portul nostru popular, pentru că doar așa putem transmite mai departe valorile noastre naționale”.

Evenimentul a fost onorat și de prezența oaspeților din județul Iași. Printre participanți a fost și Roxana Necula, viceprimara municipiului Iași. „Sunt îmbrăcată într-un port tradițional din Bucovina, locul meu natal. Încă de mici am fost învățați ca la biserică sau de sărbători să purtăm cele mai frumoase haine, iar acestea nu erau altele decât straiele noastre populare. Ele sunt o emblemă a țării. Mă bucur să văd aici atât de multă lume, îmbrăcată în port popular”

Și Corina Slupețcaia, vicepreședinta Consiliului Raional Ungheni, a subliniat importanța acestui patrimoniu cultural: „Ne bucurăm împreună de frumusețea portului popular, o parte din sufletul și identitatea noastră. Felicitări celor care duc mai departe valorile frumuseții portului popular

Sărbătoarea de la Mănoilești nu a fost doar un prilej de admirație a portului popular, ci și o invitație la descoperirea migalei și pasiunii celor care duc mai departe meșteșugurile tradiționale. Sub corturile amenajate cu grijă, vizitatorii au putut vedea cum se țese, se coase și se toarce, exact așa cum se făcea odinioară în casele bunicilor.

Eudochia Goian, profesoară de istorie din Costuleni, a venit la Mănoilești cu o expoziție de ii cusute manual, inspirate de o piesă de port veche din 1936. „Totul a pornit de la o cămașă veche, pe care am descoperit-o și am vrut să o reconstituim. Am început prin documentare, apoi, cu ajutorul unor proiecte și al meșterei populare Zinaida Cibotari, am trecut la partea practică”, povestește ea. Astfel, a fost organizat un grup de eleve, dar și femei care, după ce au învățat să coase cămășuțe pentru păpuși, au ajuns să creeze ii aproape autentice. „Cu pași mici, dar siguri, mergem mai departe și nu ne oprim aici”, a adăugat ea..

Lidia Moraru, promotoare a meșteșugurilor din Mănoilești, alături de alte două femei din sat, a demonstrat cum se toarce lâna la roată, spre încântarea celor prezenți. „Am învățat să țes de la 13 ani, de la mama și bunica. Pe atunci, totul se făcea de mână. Acum, cât încă putem, încercăm să nu lăsăm aceste tradiții să se piardă”, a spus cu emoție meștera.

Și pentru Valentina Andrușca, meșter popular din satul Vulpești, fiecare cusătură e o formă de recunoștință față de tradiția satului. „Mă ocup cu broderia și croșetatul, iar prima mea ie am cusut-o cu mândrie. Îmi place ceea ce fac și mă bucur că pot duce mai departe acest meșteșug.”

În cadrul sărbătorii, un loc aparte l-a ocupat muzeul local din Mănoilești, care adăpostește obiecte de o valoare inestimabilă, păstrate cu grijă și pasiune de Maria Filipciuc, o femeie de 82 de ani, plină de energie și devotament pentru trecutul satului. „Primele lucruri pe care le-am adunat în muzeu au fost cele din portul popular. Avem, de pildă, o cămașă bărbătească din satul nostru. Mai demult, femeile purtau cămașa brodată la poale și la piept, iar peste ea îmbrăcau fusta. Cu astfel de straie mergeau la jocuri și la sărbători”, povestește Maria Filipovici.

Printre piesele cele mai de preț se numără o ie veche din anul 1920, moștenire de la regretata sa soacră, Maria Filipciuc – cu care împărtășește nu doar prenumele, ci și aceeași dragoste pentru tradiție. „În acest sunduc bătrânesc, femeile de odinioară își păstrau lucrurile pregătite pentru înmormântare. Ce vedeți aici este doar o mică parte din colecția noastră, dar pentru noi, este o adevărată bogăție”, a mai spus cu mândrie doamna Filipciuc.

Evenimentul a fost organizat de Secția Cultură și Turism Ungheni, în parteneriat cu Primăria comunei Mănoilești, sub egida Consiliului Raional Ungheni.

Un reportaj foto puteți vedea pe pagina de Facebook a Expresului. 

Tatiana Tesliuc 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *