„Același drum, același viitor”. Primul Summit bilateral Republica Moldova – Uniunea Europeană

Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova vor organiza, pe 4 iulie, la Chișinău, primul Summit bilateral – un eveniment de referință ce marchează un nou pas important pe drumul Moldovei către integrarea europeană. Această reuniune la nivel înalt are loc la doar câteva săptămâni după cea de-a 9-a ședință a Consiliului de asociere UE–Republica Moldova și reconfirmă sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru reformele și aspirațiile europene ale țării noastre.
În acest context, a fost lansată o amplă campanie de informare – „Același drum, același viitor” – care aduce în prim-plan impactul tangibil al sprijinului Uniunii Europene pentru Moldova și pentru cetățeni: cum asistența UE a transformat comunități, a impulsionat dezvoltarea afacerilor locale și a contribuit direct la îmbunătățirea vieții oamenilor. Pe parcursul a două săptămâni, jurnaliști, studenți, antreprenori, oficiali, vinificatori, reprezentanți ai societății civile și apărători ai drepturilor omului au vorbit, în video-testimoniale, despre cum sprijinul UE a schimbat fața Moldovei, de la nivel local la nivel național, influențând domenii-cheie precum digitalizarea, economia, IMM-urile, societatea civilă, mass-media și altele.
Summitul va reuni lideri de prim rang ai UE, printre care António Costa, președintele Consiliului European, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene și Maia Sandu, președinta Republicii Moldova alături de oficialii de vârf a țării. Prezența oficialilor europeni la Chișinău transmite un mesaj puternic de unitate, solidaritate și angajament față de viitorul european al Moldovei. Acesta are loc într-un context geopolitic extrem de complicat, marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și de intensificarea amenințărilor hibride în regiune. Cu toate acestea, Moldova a înregistrat și continuă să înregistreze progrese pe calea integrării europene, în pofida provocărilor cu care se confruntă, de la încălcarea spațiului aerian și impactul umanitar al fluxurilor de refugiați, până la campanii masive de dezinformare, presiuni geopolitice și crize energetice.
Mai mult decât un reper diplomatic, Summitul Moldova–UE reprezintă o reafirmare publică a sprijinului politic, financiar și strategic al Uniunii Europene. Evenimentul recunoaște progresele considerabile ale Moldovei în procesul de extindere și agenda ambițioasă de reforme a țării.
În centrul discuțiilor se vor afla suveranitatea, securitatea și reziliența Republicii Moldova. Uniunea Europeană rămâne angajată să sprijine Moldova în construirea unui viitor stabil, sigur și democratic – unul aliniat pe deplin valorilor și standardelor europene. De la diversificarea surselor de energie și reformele în domeniul statului de drept, până la combaterea amenințărilor hibride, UE este alături de Moldova ca partener de încredere acum, dar și pe termen lung.
Scopul Summitului este de a reafirma, încă o dată, angajamentul Uniunii Europene de a sprijini Moldova și cetățenii săi în consolidarea democrației și a unei societăți puternice și reziliente. Acest moment marchează un nou capitol în relațiile dintre UE și Republica Moldova – unul care aduce țara tot mai aproape de locul său firesc în cadrul Uniunii Europene.
Lasă un răspuns