Patru localități din raionul Călărași vor beneficia de finanțare prin programul DAR 1+3

Orașul Călărași, alături de alte trei sate din raion, Horodiște, Peticeni și Vălcineț, se regăsește pe lista celor 35 de localități din țară care vor beneficia în acest an de finanțare în cadrul Programului „Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3”. Astfel, din raionul Călărași vor fi finanțate patru proiecte ce vizează modernizarea infrastructurii publice, tranziția energetică și revitalizarea spațiilor culturale.

  •  Călărași: Parcul de pe strada Biruinței va fi reamenajat

Primăria orașului Călărași va continua lucrările de modernizare a parcului situat pe strada Biruinței, în imediata apropiere a Consiliului Raional. Proiectul, în valoare totală de 613.786 lei, va acoperi amenajarea aleilor, montarea băncilor, pilonilor de iluminat, urnelor de gunoi și a vazoanelor decorative.

Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Primăriei Călărași, din această sumă, 300.000 de lei provin din contribuția Guvernului, 246.786 de lei din bugetul local, iar 67.000 de lei vor fi colectați din donații ale agenților economici și ale cetățenilor, inclusiv din diaspora.

  • Vălcineț: Casa de cultură va fi dotată cu echipamente moderne

În satul Vălcineț, va fi renovată sala mare a Casei de cultură. Proiectul prevede dotarea cu 300 de fotolii rabatabile, draperii ignifuge și echipamente scenografice moderne, contribuind astfel la revitalizarea vieții culturale locale. Suma oferită de Guvern este de 350.000 de lei.

  • Peticeni: Energie solară pentru grădiniță și centru cultural

Primăria satului Peticeni va construi stații electrice fotovoltaice pentru două instituții publice – grădinița de copii și centrul cultural din localitate. suma oferită de Guvern este de 250.000 de lei. Proiectul va reduce cheltuielile pentru energie și va promova utilizarea surselor regenerabile.

  •  Horodiște: Sistem fotovoltaic pentru alimentarea cu apă

Satul Horodiște va beneficia de un sistem fotovoltaic pentru alimentarea stației de pompare a apei din fântâna arteziană nr. 1. Guvernul RM contribuie cu 330.000 de lei și va contribui la eficientizarea energetică a serviciilor comunale din localitate.

La valoarea granturilor oferite de Guvern, se va adauga contribuția Primăriilor, comunității și partenerilor, iar valoarea proiectelor va crește considerabil.

Beneficiarii urmează să organizeze, până la sfârșitul anului 2025, procedurile de achiziții pentru bunurile și serviciile finanțate din buget, lucrările urmând a fi realizate într-un termen de maximum 12 luni de la aprobarea proiectului.

 

De menționat că valoarea totală a contribuției Guvernului Republicii Moldova pentru această ediție a programului Dar 1+3, este de 10 milioane de lei.

NOTĂ: Programul DAR 1+3 încurajează implicarea activă a diasporei în dezvoltarea comunităților locale, printr-un model de cofinanțare ce include patru piloni: cetățenii din diasporă, Guvernul Republicii Moldova, autoritățile publice locale și partenerii de dezvoltare. Mulțumim cetățenilor din diasporă care investesc în localitățile din Republica Moldova. Vom continua să alocăm resurse pentru astfel de proiecte utile comunităților noastre”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

Din 2020 până în prezent, prin intermediul acestui program, au fost implementate peste 194 de proiecte în întreaga țară, contribuind semnificativ la îmbunătățirea calității vieții în localitățile rurale și urbane.

Expresul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *