Moldovenii care au muncit sau muncesc legal în alte țări, pot beneficia de pensii și alte prestații sociale

Imagine simbol, sursa: noi.md

Cetățenii Republicii Moldova care au muncit sau muncesc legal în alte țări se pot adresa Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) pentru a depune cereri de pensionare ori pentru a beneficia de alte prestații sociale, în baza acordurilor internaționale de securitate socială semnate de Republica Moldova cu alte state, transmite moldpres.md. 

Potrivit șefului Direcției informare și comunicare a CNAS, Petru Socolan, cetățenii sunt îndemnați să se programeze online pentru a obține consultații sau pentru a depune documentele necesare.

„Prin intermediul programării online, puteți solicita informații despre acordarea prestațiilor sociale în baza acordurilor internaționale. Totodată, puteți depune cererile și actele necesare pentru obținerea prestațiilor sociale. La fel, pot fi autentificate certificatele de viață și eliberate certificatele privind legislația aplicabilă (în cazul detașării peste hotare). De asemenea, cetățenii pot beneficia și de alte servicii aferente aplicării acordurilor”, a precizat Petru Socolan.

Programarea se poate face accesând platforma guvernamentală oficială servicii.gov.md/programare, la compartimentul „Direcţia generală relaţii internaţionale” sau direct pe site-ul CNAS, în rubrica „servicii electronice prestate de CNAS” – serviciul „Programare online la CNAS”.

Conform datelor oficiale din 1 ianuarie 2025, circa 3 300 de moldoveni care locuiesc în prezent în străinătate beneficiază de pensii acordate în baza Acordurilor internaționale în domeniul securității sociale. Distribuția beneficiarilor este următoarea: Austria – 58, Belarus – 142, Belgia – 10, Bulgaria – 170, Cehia – 142, Estonia – 20, Germania – 1143, Grecia – 2, Italia – 1, Lituania – 101, Letonia – 8, Polonia – 18, Portugalia – 62, România – 587, Turcia – 5, Ungaria – 9 și Spania – 8

În baza acestor acorduri, moldovenii pot beneficia de:
– pensii pentru limită de vârstă,
– pensii de dizabilitate cauzate de afecțiuni generale,
– pensii și indemnizații pentru dizabilitate din cauza accidentelor de muncă sau bolilor profesionale,
– pensii de urmaș,
– precum și alte prestații, în funcție de prevederile fiecărui acord în parte.

Până în prezent, Republica Moldova a semnat Acorduri în domeniul securității sociale cu 19 state, dintre care 18 sunt deja în vigoare și aplicabile: România, Bulgaria, Portugalia, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Grecia, Spania și Letonia.

De asemenea, în martie 2025 a fost semnat un nou Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze în domeniul securității sociale. În prezent, sunt în curs de negociere acorduri similare cu Canada, Confederaţia Elveţiană, Ucraina și Slovacia.

Totodată, s-a desfășurat prima rundă de negocieri privind un acord cu Albania, iar în viitorul apropiat se preconizează lansarea discuțiilor cu Slovenia și Croația.

Expresul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *