Jasmina Percic: ”10 pe linie la BAC este marca performanței mele academice care mă motivează să merg mai departe spre visul meu”

Jasmina Percic, absolventă a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri”, este cea de-a patra absolventă din raionul Ungheni care încheie examenul de Bacalaureat cu media 10 pe linie.

În spatele acestei reușite se află ore întregi de muncă, emoții, ambiție și multă pasiune pentru învățătură. Am stat de vorbă cu Jasmina despre provocările de pe parcurs, sursele ei de inspirație, visurile de viitor și despre ce înseamnă, de fapt, să fii elev de nota 10.

10 pe linie la BAC – ce înseamnă acest rezultat pentru tine?

Însemnă un mare succes și o dovadă că orice scop poate fi atins, dacă depui efort și îți dorești cu adevărat. De asemenea, 10 pe linie la BAC este marca performanței mele academice care mă motivează să merg mai departe spre visul meu.

Cum ai reacționat în momentul în care ai aflat că ai obținut media 10?

Am aflat dis-de-dimineață și eram șocată, am stat jumătate de oră să mă conving că este lucrarea mea și punctajul corect. Nu puteam să cred că este cu adevărat rezultatul meu.

Te așteptai la un astfel de rezultat? 

Deși aveam deja 2 de 10 din oficiu la Istoria românilor și universală și la Limbă Franceză, mi se părea că încă 2 de 10 este greu de obținut, dar am fixat acest scop și am lucrat mult pentru a reuși. Notele le-am verificat online și inițial chiar nu credeam, mi se părea imposibil, dar în același timp eram extrem de mândră și fericită pentru aceste rezultate excelente.

Ție cum ți s-au părut examenele?  

La cele 2 probe de bacalaureat la care am participat ( Limba română și Geografie) nu am întâmpinat dificultăți la vreun exercițiu, am avut cunoștințele necesare, de aceea, consider că testele nu au fost complicate.

Dar cu siguranță ai avut emoții la examene. Cum le-ai depășit?

Multe palpitații am avut la primul examen de BAC, deoarece nu știam la ce să mă aștept și cum exact va decurge procesul, dacă voi reuși la timp, dar, știind cât de mult m-am pregătit, eram motivată să scriu tot ceea ce cunosc. Deci, pentru a-mi gestiona emoțiile și a fi calmă, m-am concentrat pe test și am monitorizat atent timpul ca să știu precis că reușesc să scriu fiecare item.

Cum te-ai pregătit pentru Bac? Ai avut un plan clar de învățare sau te-ai bazat mai mult pe ce ai acumulat în anii de liceu?

Cred că pregătirea pentru acest examen a început de la primele ore din liceu și sunt profund recunoscătoare doamnelor profesoare din Liceul „Vasile Alecsandri” care m-au ghidat la materiile de BAC pe parcursul a trei ani. De menționat este faptul că am pus mult accent pe pregătire în ultimele două luni înainte de examen prin a analiza foarte minuțios testele de BAC din alți ani și a exersa cât mai mult pentru a rezuma toate cunoștințele obținute în liceu.

Ai luat deja o decizie privind facultatea sau domeniul în care vrei să mergi mai departe?

Sunt foarte motivată să urmez facultatea de jurnalism într-o universitate din România.

Ce sfaturi le-ai da viitorilor absolvenți care doresc să obțină rezultate similare?

Iată patru sfaturi principale care m-au ajutat pe mine să obțin acest rezultat: 1. Încearcă să înțelegi mecanismul de evaluare a itemilor printr-o analiza a testelor și baremelor din alți ani pentru a înțelege la ce trebuie să atragi atenția. 2. Investește timpul și voința proprie în procesul de pregătire. 3. Exersează cât mai mult pentru a te antrena la rezolvarea testului la timp și în conformitate cu criteriile propuse. Și cel mai important, fără de care nu aș fi obținut 10 pe linie la BAC: 4. Citește atent condiția și îndeplinește-o corect!

Puteți citi și interviurile cu Nicoleta Budeanu, Cătălina Cujba și Evelina Covalschi.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *