Igor Antoci – tânărul artist din Ungheni care aduce prin pictură drama deportărilor din Basarabia

După succesul expoziției „Bravii mei cai”, Igor Antoci, elevul Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” surprinde din nou publicul cu o uimitoare expoziție de picturi, prin care a redat detalii din perioada deportărilor din Basarabia.

De data aceasta, Igor a simțit nevoia să exploreze o temă nouă, diferită de ceea ce lucrase până atunci. Spre final de an, în urma unei discuții cu Marta Angheluș, profesoară de istorie, care a predat Istoria Artelor în instituție, a fost inspirat să abordeze această temă. Profesoara i-a vorbit despre drama deportărilor din Basarabia, împărtășindu-i informații, fotografii și sugerându-i câteva filme documentare pentru a înțelege mai bine despre acea perioadă.

Tema l-a captivat imediat, iar dorința de a o transpune în imagini a venit firesc. A început prima lucrare chiar la ore, alegând tehnica cărbunelui și pastelului, care i-a permis să redea atmosfera sumbră și detaliile vechi ale vremurilor. „Încă de la prima lucrare am simțit că Igor a înțeles profund subiectul și, mai mult, că i-a plăcut. A fost foarte implicat și a muncit mult, inclusiv în vacanță, reușind să realizeze în jur de 10 lucrări de o expresivitate extraordinară”, spune Cristina Dragomir, directoarea Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din Ungheni.

Tânărul artist a realizat 10 lucrări în total într-un ritm impresionant. „Lucram câte 2-3 zile la o lucrare. Am folosit mai multe tehnici – cărbune, pix în grafică, acril – pentru a surprinde diverse stări și detalii. A fost puțin complicat, dar m-am descurcat”, spune Igor.

Deși este prima dată când abordează o temă istorică de o asemenea profunzime, tânărul mărturisește că experiența l-a motivat să nu se oprească aici: „Mi-a plăcut foarte mult și îmi doresc să continui. Vreau să pictez și alte evenimente istorice, pentru că aceste teme merită cunoscute și prin artă. De asemenea, nu vreau să mă opresc la cele 10 lucrări – intenționez să extind expoziția cu noi picturi inspirate din perioada deportărilor”.

Printre lucrările mai apropiate de suflet, Igor menționează două: una în care a surprins doi copii înfometați – în care cel mai mare oferă puțin de mâncare fratelui mai mic, și alta, un portret al unei bătrâne, pe chipuil ei a reușit să surprindă durerea și neputința.

„Am trăit emoții puternice alături de Igor, de la prima până la ultima lucrare. Fiecare tablou transmite ceva profund, autentic. M-am bucurat enorm să văd cât de bine a înțeles tema și cât de atent și curios a fost în fața acestei provocări”, mai spune Cristina Dragomir.

Lucrările, realizate într-un timp relativ scurt, impresionează prin expresivitate și detaliu. „Nu știam la început dacă vom avea posibilitatea să le expunem undeva, dar încă de la primele schițe am înțeles că aceste creații merită văzute. Erau pline de emoție, uneori îți dădeau fiori. Igor ne uimea cu dedicarea lui și cu talentul care se contura în fiecare linie trasată”, a mai adăugat ea.

Expoziția cu lucrările lui Igor Antoci a fost vernisată și la Palatul Republicii, în contextul Zilei Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste. „Nu știam de la început dacă vom avea unde să expunem astfel de lucrări, care transmiteau emoții cu fiori, prin fiecare lucrare Igor ne impresiona cu dedicație și mult talent fiecare detaliu, în timp scurt reușea să realizeze lucrare după lucrare. Am luat legătura cu deputatul Ion Poia și am decis să facem tot posibilul ca lucrările lui să fie prezentate la nivel republican. Lucrările lui transmit o realitate dură, care e necesară spre conștientizarea tuturor oamenilor”, spune Cristina Dragomir.

După vernisajul de la Chișinău, lucrările au fost aduse acasă, la Ungheni. Acum acestea sunt expuse în holul Primăriei, fiind accesibile publicului larg.

De notat că, Igor Antoci este deținătorul Bursei de Excelență 2024, elev în anul V la Școala de Arte Plastice și multiplu premiat la concursuri municipale, raionale și naționale. Pe lângă pasiunea pentru desen, are o legătură specială cu lumea cailor – o pasiune transpusă în expoziția personală „Bravii Mei Cai”, care reunește peste 30 de lucrări. În paralel cu studiile artistice, Igor a frecventat și Școala de Hipism din Ungheni.

În această vară, Igor va participa la o tabără internațională în Bruxelles, Belgia, unde va expune lucrările din colecția personală „Bravii mei cai” și va susține un masterclass destinat copiilor de diferite naționalități.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *