Comemorare la Măgurele: 64 de localnici au fost deportați în Siberia

În fiecare an, la 6 iulie, Republica Moldova marchează Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului. Cu acest prilej, la Măgurele a fost organizată o activitate comemorativă cu titlul „Calvarul durerilor neîmpărtășite”, dedicată victimelor deportărilor staliniste din localitate.

Evenimentul a fost desfășurat de biblioteca publică „Constantin Andriuță”, în parteneriat cu Centrul Cultural „Ștefan Dabija”, și a avut ca scop readucerea în memorie a celor care au suferit în urma represiunilor sovietice.

Conform datelor prezentate de Rodica Dabija, șefa bilbiotecii, cifrele sunt o mărturie crudă a suferinței: 64 de localnici din Măgurele au fost deportați în Siberia de gheață în diferite perioade. Dintre aceștia, 14 erau bărbați, 14 femei și, cel mai dureros, 36 erau copii. „Activitatea subliniază importanța de a păstra vie memoria celor care au suferit și de a învăța din lecțiile trecutului, pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete”, a declarat șefa bibliotecii.

Prezentă la eveniment, Ana Dabija, o locuitoare a satului Măgurele, a povestit istoria socrului său, deportat la doar 10 ani. „Au intrat în casă cu lista, i-au ridicat din pat. Pe sora lui n-au luat-o pentru că, somnoroasă, a răspuns doar „Eu dorm”, iar soldații n-au recunoscut numele. Deși pe listă ea figurează că ar fi fost deportată. Însă, în realitate, a avut marele noroc ca acei soldați să nu înțeleagă și prin minune, ea a rămas acasă. În Siberia, deși era copil, era pus și la muncile câmpului. Casa le fusese ocupată, iar după întoarcere au locuit într-un șopron pentru animale, refăcându-l și construindu-și încet-încet o gospodărie mare. Actualmente, noi locuim în casa care cândva fusese un sarai pentru animale”, povestește ea.

Deportările din Basarabia au avut loc în mai multe valuri, cele mai mari fiind în iunie 1941, iulie 1949 și aprilie 1951. Potrivit estimărilor oficiale, peste o sută de mii de persoane din RSS Moldovenească au fost deportate în regiunile îndepărtate ale Uniunii Sovietice, în special în Siberia și Kazahstan. Acțiunile au vizat, în principal, țărani înstăriți, intelectuali, preoți și familiile acestora.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *