Cine, unde și cum poate vota la următoarele alegeri

Cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, au dreptul de a vota. Excepție fac persoanele private de acest drept printr-o hotărâre judecătorească, în urma instituirii măsurii de ocrotire judiciară, scrie ipn.md.
Potrivit Codului Electoral, fiecare cetățean își exprimă votul în mod liber, egal, direct, secret și universal. Participarea la vot este benevolă – nimeni nu poate fi obligat să voteze sau să se abțină de la vot, și nici să voteze într-un anumit fel.
Unde votează cei fără domiciliu sau studenții
Persoanele care nu au înregistrare la domiciliu sau reședință temporară pot vota la orice secție de votare, fiind înscrise în listele suplimentare. La fel se aplică și în cazul studenților și elevilor care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu. Ei pot vota acolo unde își fac studiile, cu condiția să prezinte buletinul și carnetul de student sau elev.
Urna mobilă pentru cei care nu se pot deplasa
Alegătorii care, din motive de sănătate sau alte motive întemeiate, nu pot merge la secția de votare, pot solicita urna mobilă. De acest drept beneficiază și persoanele aflate în arest preventiv, în spitale, aziluri sau sanatorii.
Vot pentru cetățenii din stânga Nistrului și din diaspora
Pentru locuitorii regiunii transnistrene, care au domiciliul sau reședința înregistrată acolo, sunt organizate secții speciale pe teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova.
Cetățenii moldoveni aflați peste hotare pot vota la secțiile deschise în străinătate. În 10 țări (SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă), aceștia pot vota inclusiv prin corespondență.
Conform datelor Comisiei Electorale Centrale, la 1 iulie erau înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor 3.297.596 de cetățeni.
Lasă un răspuns