În sprijinul persoanelor vulnerabile, la Ungheni a fost inaugurat un centru socio-medical de zi 

La 20 mai, în cartierul Berești din municipiul Ungheni, a avut loc inaugurarea oficială a Centrului socio-medical de zi – un spațiu modern, destinat persoanelor vârstnice, celor cu dizabilități, imobilizate la pat, cu boli cronice, dar și refugiaților. Centrul își propune să ofere servicii integrate – sociale și medicale – adaptate nevoilor persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate, din municipiu și din localitățile învecinate.

Centrul a fost reconstruit și dotat cu mobilier și echipamente moderne datorită proiectului „Sprijinirea comunităților moldovenești în găzduirea refugiaților ucraineni”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), implementat de GIZ Moldova, în parteneriat cu Asociația Obștească Homecare și primăria municipiului Ungheni

„Germania a fost un susținător constant al efortului Ungheniului în consolidarea serviciilor locale și a infrastructurii. Suntem mândri că am contribuit cu 15 milioane de lei la reconstrucția acestui centru și la dezvoltarea capacităților Centrului de Sănătate Ungheni”, a declarat Margaret Maria Uebber, ambasadoarea Republicii Federale Germane în Republica Moldova, prezentă la eveniment. Totodată, ea a subliniat că proiectul se aliniază perfect cu reforma „Restart” inițiată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care urmărește îmbunătățirea calității serviciilor sociale. „Centrul socio-medical reflectă încrederea noastră că fiecare persoană, indiferent de vârstă, origine sau situație financiară, merită acces la îngrijire”, a completat ea.

Vitalie Vrabie, primarul municipiului Ungheni, a accentuat importanța acestui centru pentru locuitorii regiunii: „Semnificația lui este enormă pentru oamenii în dificultate, în special bătrânii țintuiți la pat, care vor fi vizitați la domiciliu de grupele mobile ale centrului”. Angajații centrului au capacitatea de a deservi până la 20 de beneficiari pe zi.

Serviciile oferite pot fi accesate în baza trimiterii de la medicul de familie sau prin mecanismul de referire al serviciilor sociale.

Echipa centrului este compusă din specialiști bine pregătiți: asistenți medicali, kinetoterapeuți, lucrători sociali care oferă îngrijiri medicale și sociale atât la centru, cât și la domiciliul beneficiarilor. În prima parte a zilei se desfășoară proceduri în cadrul centrului, iar după amiază, echipa mobilă se deplasează la domiciliile beneficiarilor. „Este un sprijin enorm pentru persoanele vulnerabile. Dispunem de aparate staționare și portabile pentru fizioterapie, masaj, gimnastică”, ne spune Ina Angheluș, asistentă medicală și kinetoterapeut.

Centrul este dotat cu echipament pentru fizioterapie și reabilitare medicală, care sunt folosite pentru persoanele ce necesită astfel de proceduri, conform prescripției medicului de familie.

„Centrul este dotat cu aparate menite să îmbunătățească viața beneficiarilor, ajutându-i să se autoîngrijească. Avem și elemente de terapie ocupațională, desfășurăm cluburi intergeneraționale unde persoane în etate interacționează cu studenții voluntari de la Colegiul de Medicină – joacă șah, desenează, comunică”, a explicat Tamara Adașan, directoarea AO Homecare.

Ce spun pacienții

Elena Guțan suferă de poliartrită. Din 2005 are grupă de dizabilitate și tot de atunci urmează tratament medicamentos. Este prima oară când beneficiază de astfel de servicii și spune că acestea au adus o îmbunătățire considerabilă în starea ei de sănătate. „Sunt o echipă extraordinară, toți sunt binevoitori și explică foarte clar cum se desfășoară ședința. Procedurile pe care le urmez aici au o contribuție reală la ameliorarea durerilor”, afirmă ea.

Natalia Merineanu, mama lui Cătălin – un tânăr de 20 de ani diagnosticat cu paralizie cerebrală din naștere – a povestit cât de dificil era înainte. „Mergeam la sanatoriu la Ceadîr-Lunga, dar de când Cătălin a împlinit majoratul, nu mai era eligibil. Acum, acest centru este un adevărat sprijin pentru noi”, a menționat ea. „E un sprijin real, inclusiv emoțional. Spațiul e luminos, echipa este binevoitoare, iar aparatele moderne chiar ajută”, confirmă Cătălin.

La inaugurare a fost prezent și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, care a subliniat rolul esențial al centrului în contextul unei populații îmbătrânite și al unui sistem de îngrijiri încă insuficient dezvoltat: „Deși am început să investim în serviciile sociale de îngrijire la domiciliu, avem nevoie de centre ca acesta, care să ofere servicii specializate. Este un exemplu de bune practici și o completare importantă a sistemului nostru de îngrijiri”.

Reamintim că în luna martie 2024, a fost inaugurat, în sectorul Dănuțeni, Clubul Vârstnicilor, transformat ulterior în instituție publică. Primarul Vitalie Vrabie a dat asigurări că în continuare va fi dezvoltată o adevărată rețea de centre pentru vârstnici. Va fi deschisă în scurt timp și o cantină socială, iar persoanele aflate în dificultate vor fi mereu în centrul atenției.

Tatiana Tesliuc

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *