Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului – o sărbătoare cu profundă semnificație religioasă și tradițională, care are loc la 40 de zile după Paște. În popor, sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Ispas.
Această zi marchează momentul în care Iisus Hristos s-a înălțat la cer, încheind astfel misiunea Sa pământească. Biserica o consideră la fel de importantă ca Sfintele Paști. În această zi, creștinii se salută cu „Hristos s-a Înălțat!”, primind răspunsul „Adevărat s-a Înălțat!”.
Înălțarea este însoțită de o serie de obiceiuri și credințe populare, transmise din generație în generație. În multe localități, oamenii îngrijesc mormintele și organizează parastase pentru cei plecați dintre noi. Joia Înălțării este numită și „Paștele cailor”, zi în care, potrivit tradiției, animalele – mai ales caii – trebuie lăsate libere.
Printre superstițiile legate de această zi se numără interdicția de a da foc sau sare din casă, pentru a păstra armonia și bunăstarea în gospodărie. Tot în această perioadă, gospodinele încep să adune frunze de viță-de-vie pentru sarmale.
Se spune că așa cum este vremea de Ispas, așa va fi toată vara. În sate, oamenii ies pe câmp pentru a observa recolta, iar dacă „cioara nu se mai vede din grâu”, se crede că anul va fi bogat.
Sărbătoarea Înălțării Domnului este celebrată de aproape 17 secole și rămâne un reper esențial în calendarul religios al creștinilor ortodocși.
Expresul
Lasă un răspuns