Creștinii ortodocși pe stil vechi îl cinstesc la 22 mai pe Sfântul Nicolae „de vară”

Pe data de 22 mai, creștinii ortodocși de rit vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae, într-una dintre cele două mari prăznuiri dedicate acestui sfânt, alături de cea celebrată la 19 decembrie, cunoscută în popor drept „Sfântul Nicolae de iarnă”.
Sfântul Nicolae este considerat unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii Ortodoxe, fiind renumit pentru faptele sale de milostenie, miracolele săvârșite în timpul vieții și apărarea credinței creștine.
Tradiția spune că alegerea sa ca arhiepiscop a fost determinată de voința lui Dumnezeu, care i S-a arătat în vis unui episcop bătrân, îndemnându-l să-l hirotonească pe primul bărbat ce va intra în biserică. Acesta a fost chiar Nicolae, care, deși a refuzat inițial demnitatea, a primit în vis Evanghelia de la Mântuitorul, ca semn divin al alegerii sale.
Ca arhiepiscop în Mira Lichiei, Sfântul Nicolae a fost un luptător împotriva păgânismului, a ajutat săracii, a apărat copiii și i-a primit cu dragoste pe cei păcătoși. A fost persecutat în timpul împăraților păgâni Dioclețian și Maximian, dar eliberat odată cu urcarea pe tron a Sfântului Constantin cel Mare, când creștinismul a devenit religie permisă.
Anul exact al trecerii Sfântului Nicolae la cele veșnice nu este cunoscut, sursele indicând fie anul 340, fie 350.
În anul 1087, moaștele sale au fost transferate din Mira la Bari, Italia, din cauza amenințării musulmane. De atunci, ele sunt păstrate cu mare evlavie în cripta Bisericii Sfântul Nicolae din acest oraș.
Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar și al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept. Popularitatea sa rămâne una dintre cele mai răspândite în lumea creștină, imaginea lui inspirând chiar și figura modernă a lui Moș Nicolae.
Expresul
Lasă un răspuns