„Casa Mierii” din satul Răciula – un loc pitoresc cu miros de flori și zumzet de albine

Zumzet, natură și multă miere… În satul Răciula, în imediata apropiere a mănăstirii cu același nume, se găsește un colțișor dulce și autentic – pensiunea „Casa Mierii”. Aici, fiecare vizitator este întâmpinat cu căldură de familia Stegărescu și poate descoperi universul fascinant al albinelor, îndulcindu-se cu produse apicole naturale, dar și cumpărându-le direct de la sursă.

Pe un teren de doar 13 ari, familia Stegărescu a reușit să transforme propria casă de locuit într-o afacere de familie, cu peste 100 de familii de albine. În ograda frumos amenajată, turiștii pășesc într-o adevărată stupină – cu zeci de stupi, o casă primitoare, o terasă decorată cu obiecte tradiționale și gazde gata să le spună povestea mierii.

„Ne ocupăm cu apicultura din 1982”, ne spune Constantin Stegărescu, proprietarul prisăcii, după care adaugă: „Tatăl era medic veterinar pe prisăcile fondate în sovhozul apicol. În anii 1990, am început timid, cu doar 10 familii de albine. Cu timpul, am crescut, iar în 2002, când s-a început să se vorbească despre turismul rural, ne-am gândit că am putea combina apicultura cu această nouă oportunitate”.

Astfel, „Casa Mierii” a prins contur – un loc în care tradiția se împletește armonios cu inovația. Un element inedit al pensiunii este stupul din sticlă, care le oferă vizitatorilor ocazia să observe pe viu „viața” unei familii de albine. De la zborul de cules până la procesul fascinant de creare a mierii, totul este la vedere, explicat cu pasiune de gazde. „Într-un an calendaristic, o familie de albine consumă între 100–120 kg de miere și circa 35 kg de polen. La staționar (adică fără a muta stupii în alte regiuni), extragem între 15 și 35 kg de miere pe familie. Dar acest lucru variază în funcție de vreme – dacă e ploios, albina nu iese la cules, iar dacă e secetă, plantele nu mai au nectar”, explică Constantin.

Diversificarea a fost cheia succesului. Astăzi, familia Stegărescu oferă peste 25 de produse apicole: miere de salcâm, miere polifloră, căpăceală, faguri, propolis, păstură, tincturi, semințe cu miere, oțet din mere și miere, lumânări și figurine din ceară, unguente, pânză de stup și băuturi precum hidromelul sau lichiorul balsamic. „Cămara unui apicultor este o adevărată farmacie naturistă”, spune zâmbind apicultorul, după care adaugă: „Produsele apicole nu sunt medicamente, ci suplimente naturale care ajută organismul să se mențină sănătos. Sunt mai degrabă pentru prevenire decât pentru tratare”.

Un alt element care atrage vizitatorii este apiterapia sau terapia cu zumzet de albine – o metodă naturală prin zumzet de albine și inhalație a aerului din stup cu propolis. Căsuța este construită din lemn natural. Sub ea, sunt amplasați stupii de albine. Zumzetul albinelor are efecte benefice asupra căilor respiratorii, mai ales pentru cei care suferă de astm, bronșită, are afecțiuni ale sistemului nervos, inducând o stare de liniște și echilibru.

Cea mai aglomerată perioadă a anului este luna mai, când sute de copii vin zilnic să descopere minunata lume a albinelor. Uneori, pensiunea găzduiește chiar și 350 de copii într-o singură zi.

În subsolul gospodăriei se află un spațiu special amenajat pentru păstrarea produselor apicole – inspirat de condițiile de păstrare a mierii în piramidele egiptene. „Când au fost descoperite vase cu miere în piramide, s-a demonstrat că mierea s-a păstrat perfect, chiar și după mii de ani. Așa că am construit un subsol unde menținem o temperatură între 5 și 25°C, ferit de razele soarelui, cu ventilație naturală – condiții ideale pentru a păstra mierea nelimitat”, explică Constantin Stegărescu.

Pentru cei care vor să se bucure de o experiență completă, „Casa Mierii” oferă excursii individuale sau de grup pe teritoriul pensiunii, familiarizare cu viața din stupină, cazare, degustări și achiziție de produse apicole autentice, ateliere educative pentru copii și adulți. Familia Stegărescu știe cum să impresioneze fiecare vizitator, iar cei interesați de tradiții, Tamara Stegărescu are o colecție impresionantă de prosoape vechi de peste un secol, aproximativ 200 la număr, fiecare din ele având o poveste.

La „Casa Mierii”, vizitatorii nu pleacă mai îndulciți, ci și mai bogați în cunoștințe despre albine . Și, poate cel mai important, pleacă inspirați de o familie care, prin muncă, pasiune și respect față de natură, a reușit să creeze un loc de poveste.

Un reportaj foto poate fi văzut pe pagina de Facebook: Expresul

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *