Ziua Internațională a Romilor a fost sărbătorită la Călărași

Sursa foto: Facebook / Primăria Călărași

Pe 4 aprilie, în ajunul Zilei Internaționale a Romilor, primăria orașului Călărași, în colaborare cu Muzeul de Istorie și Etnografie, a organizat un eveniment cultural dedicat promovării tradițiilor, valorilor și contribuțiilor comunității rome la viața socială și culturală a orașului.

Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă vibrantă, în care muzica, dansul și gusturile tradiționale s-au împletit armonios cu mesaje de solidaritate și incluziune. Reprezentanți ai instituțiilor locale, lideri comunitari și invitați de onoare au fost prezenți pentru a celebra diversitatea și pentru a reafirma angajamentul față de respectul și drepturile egale pentru toți cetățenii, indiferent de etnie.

După prezentările făcute de reprezentanții serviciilor publice privind drepturile și libertățile cetățenilor, publicul a fost încântat de un spectacol artistic variat, în care s-au evidențiat dansul țigănesc prezentat de Ansamblul model de Dansuri Populare „Codrenii”, sub îndrumarea lui Igor Filipciuc și melodiile Fanfarei „Băștinașii” din Vălcinet, conduse de Sergiu Boț. Emoții puternice au fost stârnite și de copiii de la Liceul „Vasile Alecsandri” din orașul Călărași, care au recitat poezii și au cântat în limba romani, impresionând prin sinceritate și talent.

Un moment aparte l-a constituit discursul campionului european la lupte libere, Cătălin Spînu, care și-a exprimat cu mândrie apartenența la comunitatea romă. „Sunt rom și sunt mândru de asta. Vreau ca prin ceea ce fac, să arăt lumii că identitatea noastră este o forță, o sursă de demnitate și motivație”, a spus sportivul.

Margareta Florea, vicepreședinta raionului, a felicitat comunitatea romă cu prilejul sărbătorii și a subliniat rolul important al educației. „Este esențial ca fiecare copil, indiferent de etnie, să aibă acces la educație. Îi îndemn pe toți părinții romi să-și încurajeze copiii să meargă la școală. Doar așa putem construi un viitor mai bun pentru toți,” a declarat dânsa, amintind totodată despre bogăția culturală a romilor, prezentă în numeroase opere literare de-a lungul timpului.

La rândul său, Victor Ambroci, primarul de Călărași a declarat că își propune ca sărbătoarea romilor să devină o tradiție anuală, un prilej de cunoaștere reciprocă și de unitate în diversitate. „La Călărași, respectul, toleranța și incluziunea nu sunt doar idealuri, ci valori trăite în comunitate”, a spus primarul.

Gustul sărbătorii a fost completat de gospodinele de etnie romă Zinaida Guzic și Natalia Porcari din satul Parcani, care au pregătit și oferit cu dragoste prăjituri tradiționale tuturor participanților.

NOTĂ: Ziua Internațională a Romilor este marcată pe 8 aprilie și este o zi în care se sărbătorește cultura romani și are scopul de a crește gradul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă romii.

Ziua a fost declarată oficial în 1990, în Serok, Polonia, la cel de-al patrulea Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Romilor (IRU), în onoarea primei mari întâlniri internaționale a reprezentanților romilor din 7-12 aprilie 1971 în Chelsfield, în apropiere de Londra.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *