Tuberculoza nu alege. Doi frați diagnosticați cu tuberculoză multidrog rezistentă după ce s-au întors din Germania

Sursa foto: realitatea.net

Doi frați din raionul Ungheni, ambii sub 30 de ani, au fost diagnosticați cu tuberculoză multidrog rezistentă după ce s-au întors din Germania, unde munciseră o perioadă. Au început a prezenta anumite simptome și la efectuarea unui control medical s-a descoperit că ambii sunt infectați. Fiecare a primit o schemă individualizată de tratament.

Ei au fost internați la Institutul Pulmonologic iar deja de 15 luni urmează un tratament destul de puternic, după anumite scheme și medicamente de ultimă generație. Pe parcursul tratamentului, unul dintre ei a suferit complicații și a necesitat reinternare, dar, datorită intervențiilor medicale, starea lui s-a stabilizat. În continuare, ei urmează tratamentul deja la domiciliu.

„Multă vreme, tuberculoza a fost asociată cu categoriile vulnerabile ale societății – persoane fără adăpost, consumatori de alcool sau droguri, oameni cu un nivel scăzut de trai. Însă, realitatea ultimilor ani arată că această boală nu mai alege. Tot mai multe persoane educate, cu locuri de muncă stabile și un stil de viață echilibrat sunt diagnosticate cu tuberculoză. Mulți se întorc din țările europene cu această boală”, a declarat Lidia Crăciun, medic pneumolog, dar și șefa Serviciului pulmonologic din Ungheni.

Potrivit Lidiei Crăciun, pentru succesul tratamentului, este esențial ca pacienții să urmeze medicamentele prescrise strict și pe termen lung. Cei care respectă indicațiile medicale au rezultate bune, dar abandonarea tratamentului duce la urmări mai complicate. „Deși tratamentele au evoluat, iar perioada de administrare a fost scurtată datorită medicamentelor de ultimă generație, problema stigmatizării rămâne una acută. Persoanele diagnosticate cu tuberculoză sunt adesea evitate de colegi, prieteni și chiar de familie, deși, odată ce pacientul este debacilat, el nu mai prezintă risc de infectare”, face o remarcă medicul.

Datorită colaborării eficiente cu medicina primară, se reușește depistarea precoce a cazurilor, ceea ce reduce formele avansate ale bolii.

În raionul Ungheni, în 2024, au fost înregistrate 74 de cazuri de tuberculoză. „Datorită acestui efort comun, tuberculoza poate fi controlată și tratată cu succes, cu condiția ca pacienții să urmeze tratamentul în mod corespunzător. În ultimii ani, avem înregistrate succese destul de bune pentru că e un efort comun al sistemului medical, cât și a celui social. Pacienții beneficiază și de sprijin financiar din partea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în sumă de1600 de lei lunar pentru alimentație și 150 de lei pentru transport care să acopere cheltuielile de deplasare la medic. În plus, tratamentul este gratuit”, confirmă Lidia Crăciun.

O componentă importantă este suportul psihologic oferit pacienților. Diagnosticul de tuberculoză este greu de acceptat, iar psihologul din cadrul serviciului îi ajută pe pacienți la conștientizarea importanței tratamentului. „Mulți pacienți sunt speriați și stresați la aflarea diagnosticului. Rolul psihologului este de a-i susține și de a le explica necesitatea tratamentului”, explică medicul.

NOTĂ: Anual, pe 24 martie s-a marcat Ziua Mondială de combatere a tuberculozei (TB). În acest an, genericul zilei este – Da! Putem învinge tuberculoza!

Potrivit specialiștilor, persoanele cu infecție TBC nu se simt rău și nu sunt contagioase. Doar o mică parte dintre persoanele care se infectează cu TBC vor avea boala și simptomele TBC. Boala TBC apare atunci când bacteriile se înmulțesc în organism și afectează diferite organe. „Simptomele tuberculozei pot fi ușoare timp de multe luni, așa că este ușor ca o persoană să răspândească tuberculoza fără să știe.

Simptomele comune ale tuberculozei sunt: tuse care durează 3 săptămâni sau mai mult; durere în piept; slăbiciune, oboseală; scădere în greutate; febră; transpirații nocturne.

Simptomele pe care le au oamenii depind de ce parte a corpului este afectată de TBC. În timp ce TBC afectează de obicei plămânii, poate implica și rinichii, creierul, coloana vertebrală și pielea.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *