„Scriitorul la el acasă” – dialog despre literatură cu Val Butnaru la biblioteca raională „Dimitrie Cantemir”

Un eveniment de o importanță culturală a avut loc la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, unde scriitorul, publicistul, dramaturgul și analistul politic Val Butnaru a fost protagonistul unei discuții interactive cu tinerii despre lectură și scris, despre importanța culturii și a educației prin carte.
Evenimentul organizat în cadrul campaniei „Scriitorul la el acasă”, parte a programului național LecturaCentral, ediția a VIII-a, și al Programului Național de Acțiuni Educaționale și Cultural-Artistice „Anul Mihai Eminescu”, a reunit cititori pasionați și iubitori de literatură, care au avut ocazia să descopere universul literar și viziunea unui scriitor cu o vastă experiență.
Val Butnaru a povestit despre evoluția sa profesională, de la primele piese de teatru scrise de mână, la utilizarea mașinii de dactilografiat și, ulterior, la calculator. „Senzația mea a fost că am trădat toată tradiția mea culturală pe care o aveam. Dar, la final, laptopul s-a dovedit a fi cel mai bun mijloc de a reda gândurile și ideile. Spunea cineva că cel mai bun scriitor e cel care scrie în timp ce citește, dar să – ți elaborezi un mecanism prin care citind, să surprinzi că dezvolți ideea autorului și să îți realizezi propria poveste, iată acesta este un cititor ideal. În momentul în care încetăm să citim și să scriem, încetăm să gândim în limba noastră și, putem să o înmormântăm cu cel mai mare succes și fast”, a menționat el.
Discuția a abordat și problema supraproducției de literatură, Val Butnaru atrăgând atenția asupra importanței discernământului literar: „Se scrie mult în ziua de azi. Nu e rău că se scrie, dar e rău că multă maculatură ajunge să creeze iluzia unor autori că sunt scriitori. Permitem non-valorilor maculaturii să preia locul literaturii adevărate. Or, literatura adevărată există în cantități enorme. Cum o deosebim? Cea mai sigură cale este să analizezi maculatura cu instrumentariul cu care analizezi literatura de bună calitate”, a mai adăugat el.
Bianca Cigoreanu, o tânără prezentă în sală, a mărturisit că astfel de întrevederi sunt esențiale pentru formarea tinerilor, în special. „Val Butnaru ne reamintește cât de important este să ne detașăm de superficialitate și să revenim la valorile fundamentale”, susține ea.
De menționat că activitatea a fost organizată în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hajdeu” al USM.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns