Satul Cornova face pași importanți spre modernizare grație a două proiecte de infrastructură

Satul Cornova face pași importanți spre modernizare, grație a două proiecte de infrastructură realizate prin intermediul Programelor Naționale „Satul European” și „Satul European Expres”. Inițiativele vizează îmbunătățirea condițiilor culturale și recreative, oferind tinerilor din localitate alternative sănătoase și atractive de petrecere a timpului liber, scrie ondrl.gov.md.
Primul proiect, intitulat „Dotarea Casei de cultură Cornova: Creșterea accesibilității și diversificarea activităților culturale comunitare”, a fost implementat prin Programul „Satul European Expres” și a beneficiat de o finanțare de peste 330.000 de lei, alocați de Guvernul Republicii Moldova. Centrul Multifuncțional „Dimitrie Gusti” din localitate a fost dotat cu mobilier modern, echipamente sonore, instrumente muzicale și costume populare tradiționale. În plus, în fața Casei de Cultură a fost amplasată o masă de tenis, pentru a stimula activitatea fizică în rândul copiilor și tinerilor.
Potrivit primarului localității, Ștefan Roșca, impactul acestor dotări a fost imediat și vizibil. „Aveam nevoie urgentă de echipamente și mobilier adecvat pentru a desfășura atelierele și activitățile culturale. Copiii se implică tot mai mult în activități artistice, iar acum au instrumente muzicale noi, visul multora dintre ei”, a declarat edilul. În cadrul Casei de Cultură activează două grupuri artistice, frecventate de peste 30 de copii, care participă la festivaluri și evenimente culturale locale îmbrăcați în costume populare autentice.
Al doilea proiect major aflat în desfășurare constă în construcția unui Complex sportiv modern, va fi realizat în cadrul celei de-a doua ediții a Programului Național „Satul European”. Noul complex va include un teren multifuncțional destinat mai multor tipuri de activități sportive, inclusiv fotbal. Finanțarea, în valoare de aproape un milion de lei, este asigurată din bugetul de stat prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).
„Cei 66 de elevi ai Gimnaziului „Paul Mihail” și cei 30 de copii de la Grădinița „Andrieș” nu aveau până acum condiții adecvate pentru sport sau joacă. Complexul va rezolva această problemă și va deveni un punct de întâlnire pentru întreaga comunitate, inclusiv pentru adulți care vor să se mențină în formă”, a explicat primarul localității.
Autoritățile locale din Cornova speră ca aceste investiții să contribuie nu doar la dezvoltarea fizică și culturală a tinerilor, ci și la consolidarea atașamentului lor față de satul natal. „Ne dorim ca acești copii să rămână aproape de sat, să simtă că aici pot învăța, se pot exprima și pot visa. Asta înseamnă, de fapt, dezvoltare locală, grijă față de oameni și investiții care schimbă viața de zi cu zi”, a conchis primarul.
Satul Cornova are aproximativ 1.000 de locuitori, dintre care peste 120 sunt copii.
Lasă un răspuns